Petitchef PL

SŁODKI SOS CHILI

Jestem bardzo z siebie dumny, bo udało mi się odtworzyć znany orientalny sos :) W dodatku jest to bardzo łatwe i tanie. Mój słodki sos chili smakuje bardzo podobnie (czyli świetnie!) do sklepowego sosu dobrej marki i w dodatku nie zawiera konserwantów. Muszę jedynie popracować nad odpowiednimi proporcjami, bo wyszedł mi trochę za słodki, ale jak na pierwszy raz i tak jest super :)






Czas przygotowania: 15 min + 12 godz

Składniki: 
100 g cukru
100 ml octu, ja użyłem winnego, może być też ryżowy, a nawet zwykły
80 ml wody
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
ząbek czosnku, zmiażdżony
mała papryczka chili, drobno pokrojona


Jak przyrządzić:
W rondelku umieszczamy cukier, wodę oraz ocet, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy chili, imbir oraz czosnek i całość gotujemy ok. 15 min. tak aby sos zgęstniał. Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąkę ziemniaczaną. Następnie sos odstawiamy na 12 godzin do lodówki i jest gotowy do spożycia :)











Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: