Mikado kokosowe

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
40 min
151 Kcal

A może by tak nauczyć się robić te słynne chrupiące paluszki na przekąskę? Teraz Twoja kolej na zrobienie tych domowych mikado wypełnionych czekoladą i kokosem :-) Świetny przepis do dzielenia się z młodszymi i starszymi :-D Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby zrobić te paluszki tutaj ↓

Składniki

18

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania10 min
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 1Przygotować ciasto kruche: wymieszać cukier, sól, wanilię i miękkie masło. Dodać jajko i dobrze wymieszać.
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 2Dodawaj mąkę w kilku etapach: zacznij od mieszania trzepaczką, a następnie dokończ rękami.
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 3Zawinąć ciasto w folię spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić przez 15 minut.
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 4Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 5Zwiń paski, aby je zaokrąglić i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Patyczki powinny mieć około 10 cm długości.
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 6Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie zanurzyć patyczki w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie. Posypać startym kokosem i schłodzić przez 15 minut.
  • Mikado kokosowe - Przygotowanie krok 7Przekąska jest gotowa!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najważniejsze składniki do przygotowania mikado kokosowego?

Najważniejsze składniki to cukier, sól, ekstrakt waniliowy, masło, jajko, mąka, ciemna czekolada oraz starty kokos.
Całkowity czas przygotowania wynosi około 40 minut, w tym 15 minut na przygotowanie ciasta, 15 minut na schłodzenie oraz 10 minut na pieczenie.
Tak, możesz użyć mlecznej czekolady lub białej czekolady, w zależności od preferencji smakowych.
Możesz dodać orzechy, suszone owoce lub zmienić rodzaj kokosu na wiórki czekoladowe, aby nadać im inny smak.
Tak, mikado kokosowe można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez kilka dni, aby zachować ich świeżość i chrupkość.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 151Kcal
  • Węglowodany: 15.4g
  • Tłuszcze: 8.6g
  • Tłuszcze nasycone: 5.9g
  • Białka: 2.2g
  • Błonnik: 1.5g
  • Cukry: 7.1g
  • ProPoints: 4
  • SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (35g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: