„Miruna patagońska w sosie beurre blanc i piklowanym fenkułem“

vote now
„Miruna patagońska w sosie beurre blanc i piklowanym fenkułem“


Przeglądając ostatnio swojego bloga, doszedłem do wniosku, że dań głównych u mnie jak na lekarstwo a rybnych można szukać na darmo. Kto mnie zna, ten wie jak „długie mam zęby“ jedząc ryby. No, ale jaki byłby ze mnie kucharz, gdybym nie spróbował? Gdybym nie dał sobie szansy i nie przekonał się choć trochę do czegoś, co podobno jest tak zdrowe? I wiecie co? To był pierwszy krok do nawrócenia się... Ryba, którą znalazłem nawet nie „śmierdzi“ rybą a to jest już w moim przypadku połowa sukcesu.
Miruna bo o niej mowa, do doskonała w smaku ryba, poławiana głównie w najczystszych wodach oceanicznych okalających Chile, Argentynę oraz Nową Zelandię. Na przestrzeni ostatnich lat rośnie popularność tego gatunku w Europie, również w Polsce za sprawą białego, kruchego i delikatnego mięsa o wyjątkowym smaku.

składniki:
- 2 filet Miruny patagońskiej (polecam również sandacza)
- 100 g masła
- 2 szalotki
- 1 szklanka, białego wytrawnego wina
- 1 fenkuł (korzeń kopru włoskiego)
- natka pietruszki
- sól, pieprz biały
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy lub winny

przygotowanie:

Na patelni dusimy posiekane szalotki z winem i redukujemy do minimum. Zdejmujemy patelnię z ognia. Na tym etapie, wrzucamy do szalotek i wina kawałki zimnego masła. Robimy to stopniowo, czekajac aż poprzedni kawałek dobrze się rozpuści. Nasz sos powinien mieć konsystencję lekkiej śmietany. Dopiero na końcu doprawiamy wszystko solą i białym pieprzem. Filet miruny kroimy na równe 3-4 cm kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie opruszamy mąką. Smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Rybę smażymy 3 min najpierw od strony skóry (skórka musi być złocista i chrupiąca), następnie odwracamy i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty. W międzyczasie obieramy i kroimy fenkuła (zamiast fenkuła możemy użyć ogórka, cukinię lub inne warzywa). Przyprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy świeżą pietruszkę i odstawiamy na 15 minut. Gdy koper włoski puści soki, odlewamy je, a miejsce ich zastępujemy octem winnym lub jabłkowym. Odstawiamy na kolejne 15 minut i pikle gotowe :) Bon appetit !!!




? Łyżka-Widelec-Nożyczki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+