Petitchef PL

Konfitura aroniowa

Jeśli nie próbowaliście jeszcze przetworów z aronii polecam Wam pyszną konfiturę. Zimą najbardziej lubimy dodawać jej odrobinę do herbaty. Herbata nabiera wówczas słodko – gorzkiego smaku i cudownie smakuje. Najlepszą konfiturę robi moja mama, która zdradziła mi przepis, a ja dzielę się nim z Wami. Owoce nie rozgotowują się tylko pływają w całości w gęstym syropie. A miłośnikom tych cierpkich owoców polecam także dżem aroniowo – jabłkowy. 
Składniki:
1 kg aronii1 kg cukrusok z ½ cytryny
Aronie dokładnie przebrać, umyć i osuszyć. Owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy konfitura zawrze, gotować powoli jeszcze przez około 45 – 60 minut. Konfiturę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Odcedzić owoce od soku. Powstały syrop gotować tak długo aż powstanie gęsty sos o pożądanej przez nas konsystencji* (bardziej lub mniej gesty). Wsypać owoce, dodać sok z cytryny i całość ponownie zagotować. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików.  Przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.

*Przygotowuje niezbyt gęstą konfiturę ponieważ najczęściej używamy jej jako dodatek do herbaty lub placków jaglanych. Najlepszym sposobem na sprawdzenie konsystencji konfitury jest wylanie odrobiny na zmrożony talerzyk, po chwili zastygnie można ocenić jej gęstość.

Smacznego :- )

 








Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: