Jak papuga … czyli bezmięsne cukiniowe leczo …
vote now
Lato w pełni :) i widać to już na moich talerzach … Moi cudowni chłopcy poza domem więc moja „kuchnia odpoczywa”. Z lubością wybieram się na targ tylko po świeże zioła, warzywa i owoce. Gotuję też niezbyt wyszukane i proste potrawy, a jakże smaczne, a jakże zdrowe i kolorowe (jak papuga) … i lekkie i nisko kaloryczne, i w dodatku bardzo syte.
Ostatnio zakupiłam cukinię i podziało się …
Co będzie potrzebne:
1 duża cukinia2-3 marchewki2-3 papryki różnokolorowe1 cebula1 ząbek czosnku¾ kg pomidorów2-3 łyżki oliwy do przesmażenia cebulki Przyprawy: sól, pieprz, zielona cubrica, kurkuma, tymianek, zielony koperek i pietruszka.
Jak wykonać:
Cukinię myjemy starannie i kroimy w kostkę. Marchew czyścimy, obieramy i strugamy w paski lub obierakiem we wstążki. Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki (moja propozycja). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,
a następnie pokroić w ćwiartki. Do tego dania wybieram niezbyt duże pomidorki, za to mogą być miękkie. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub pół-talarki. Czosnek obrać i posiekać.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć najpierw czosnek, a następnie cebulę (nie rumienić jej zbytnio). Następnie dodać wstążki marchewki i delikatnie przesmażyć jeszcze z czosnkiem
i cebulką. Kolejno dodawać: cukinię, a gdy lekko zmięknie i puści sok paprykę i na końcu pomidory. Wszystko razem dusić do pożądanej miękkości.
a następnie pokroić w ćwiartki. Do tego dania wybieram niezbyt duże pomidorki, za to mogą być miękkie. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub pół-talarki. Czosnek obrać i posiekać.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć najpierw czosnek, a następnie cebulę (nie rumienić jej zbytnio). Następnie dodać wstążki marchewki i delikatnie przesmażyć jeszcze z czosnkiem
i cebulką. Kolejno dodawać: cukinię, a gdy lekko zmięknie i puści sok paprykę i na końcu pomidory. Wszystko razem dusić do pożądanej miękkości.
Ja lubię warzywa lekko twardawe
i o żywych kolorach więc nie duszę ich długo (nie używam też pokrywki – pod pokrywką warzywka tracą swój intensywny kolor). W czasie duszenia należy przyprawić potrawę. Moja propozycja to sól, pieprz, zielona cubrica, kurkuma, tymianek, ale równie dobrze możecie dodać tu swoje ulubione przyprawy (kiedyś dodawałam kumin, zioła prowansalskie i oregano).
Na koniec, najlepiej tuż przed podaniem posypujemy i mieszamy potrawę ze świeżym koperkiem i natką pietruszki.
i o żywych kolorach więc nie duszę ich długo (nie używam też pokrywki – pod pokrywką warzywka tracą swój intensywny kolor). W czasie duszenia należy przyprawić potrawę. Moja propozycja to sól, pieprz, zielona cubrica, kurkuma, tymianek, ale równie dobrze możecie dodać tu swoje ulubione przyprawy (kiedyś dodawałam kumin, zioła prowansalskie i oregano).
Na koniec, najlepiej tuż przed podaniem posypujemy i mieszamy potrawę ze świeżym koperkiem i natką pietruszki.
Acha! Tym razem zostały mi 3 gotowane w mundurkach młode ziemniaczki z poprzedniego obiadu, więc obrałam je
"z mundurków" :) i pokroiłam w kosteczkę. Dodałam na samym końcu aby lekko się w potrawie ogrzały. Było pycha! Zwykle podaję jednak z ryżem.
"z mundurków" :) i pokroiłam w kosteczkę. Dodałam na samym końcu aby lekko się w potrawie ogrzały. Było pycha! Zwykle podaję jednak z ryżem.
*danie to ma wersję dla mięsożerców – czyli … czyli ….
Gdyby ktoś chciał urozmaicić to danie o kawałeczki mięsiwa to można podać to leczo z kawałkami piersi z kurczaka w ziołach przesmażonej na oliwie. Idealnie do tego pasuje.
Gdyby ktoś chciał urozmaicić to danie o kawałeczki mięsiwa to można podać to leczo z kawałkami piersi z kurczaka w ziołach przesmażonej na oliwie. Idealnie do tego pasuje.
Przepis bierze udział w sympatycznej akcji letniej:
sekrety małe i duże
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!