Błędy, które sprawiają, że kurczak jest suchy na grillu (i jak je naprawić)

Nie ma nic gorszego niż usilne próby zdrowego odżywiania, które kończą się żuciem podeszwy buta. Dowiedz się, dlaczego grillowana pierś z kurczaka ma tendencję do wysychania i co możesz zrobić, aby za każdym razem była soczysta i smaczna.
Błąd zaczyna się od nauki o mięsie
Głównym powodem, dla którego grillowany kurczak staje się suchy, jest utrata wody podczas gotowania. Mięso kurczaka, zwłaszcza pierś, zawiera mało tłuszczu i dużo białka. Kiedy jest wystawione na działanie wysokiej temperatury przez zbyt długi czas, włókna mięśniowe kurczą się i wydalają wewnętrzne płyny - rezultat: suchy, twardy i pozbawiony smaku kurczak.
Według Harolda McGee, w jego książce " On Food and Cooking " (klasyczne źródło wiedzy o żywności), białka w mięsie zaczynają koagulować w temperaturze 60°C, a im wyższa temperatura, tym bardziej tracą soczystość. W przypadku kurczaka, idealna temperatura gwarantująca bezpieczeństwo żywności i zachowanie kruchości to około 74 °C w środku kawałka
Jak zapobiec wysychaniu grillowanego kurczaka
1. Używaj termometru do gotowania
Termometr to najlepszy przyjaciel. Gdy temperatura w środku osiągnie 74°C, natychmiast zdejmij ją z ognia. Zapobiega to przegotowaniu.
2. Marynowanie kurczaka
Marynowanie pomaga nawilżyć mięso i nieco rozbija włókna mięśniowe, czyniąc je bardziej delikatnym. Dobrze sprawdzają się marynaty z jogurtem, cytryną lub octem.
3. Postaw na "szybkie uszczelnienie"
Uszczelnij obie strony filetu szybko na dużym ogniu, aby utworzyć skórkę i zapobiec wyciekaniu soków, a następnie zmniejsz ogień i dokończ gotowanie pod przykryciem.
4. Pozostawić do odpoczynku przed krojeniem
Odczekaj od 3 do 5 minut po ugotowaniu przed pokrojeniem. Pozwoli to sokom na redystrybucję, a kurczak stanie się bardziej wilgotny w środku.
5. Kroić w kierunku przeciwnym do włókien
Zmniejsza to uczucie "gumowatości" podczas żucia i poprawia ogólną teksturę.
Czy grillowałeś kurczaka prawidłowo?
Jeśli chcesz uzyskać soczystego kurczaka z grilla, kluczem jest przestrzeganie właściwego punktu gotowania i stosowanie kilku prostych technik, aby zachować soki w mięsie. Przegotowanie to złoczyńca numer jeden, ale teraz, gdy rozumiesz, dlaczego, za każdym razem zrobisz to dobrze.
Inne artykuły, które mogą Cię zainteresować

Komentarze