Tradycyjne bitki wołowe
vote now
Tak się jakoś złożyło, że wołowinamimo iż jest tak pyszna gości dość rzadko w moim domu. Zwykle dania z tego gatunku mięsa przeznaczam na weekendy lub wyjątkowe okazje jak np. święta.Za to kiedy już są wszyscy zjadamy je ze smakiem i z utęsknieniem czekamy na kolejną okazję. Bitki wołowe przygotowuje w bardzo prosty sposób, tak jak uczyła mnie moja mama, bez żadnych udziwnień i nie wiadomo jakich przypraw. Mięso dobrze przyrządzone jest niesamowicie smaczne, kruche i soczyste podane z dukanymi ziemniaczkami to wymarzony niedzielny obiad. Polecam
Składniki na 3 osoby:
Wołowina 500 – 600 g ( Zależy jak duże bitki preferujemy. Wołowinę możemy kupić już pociętą na plastry lub w kawałku. Jeżeli sami kroimy wołowinę na plastry należy pamiętać by kroić centymetrowe plastry w poprzek włókien. Tylko wtedy będzie miękka i z łatwością się rozbije. Tą samą zasadą kierujemy się przygotowując zrazy.)1 cebula2-3 liście laurowe4 kulki ziela angielskiego¼ łyżeczki gorczycy i kilka ziaren pieprzuSól i pieprz do smakuOlej do smażenia1 łyżka mąki kartoflanki
Przygotowanie:
Wołowinę pokrojoną na plastry rozbijamy jeszcze trochę tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ostawiamy na 30 minut by trochę przegryzła.
Rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy plastry wołowiny z każdej strony tak by zamknęły się wszystkie pory mięsa. Mięso wołowe, oczywiście obkurczy się trochę w trakcie smażenia, mimo to wszystkie kawałki nie mieszczą się na raz na patelni. Dlatego każdy obsmażony plaster mięsa odkładamy na talerz, dopóki nie usmażymy wszystkich.
Na koniec smażymy cebulę pokrojoną w kostkę lub nieco grubsze kawałki, gdy jest gotowa z powrotem wkładamy bitki i podlewamy ½ l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i doprowadzamy do wrzenia.
Teraz zmniejszamy temperaturę do minimum i tak dusimy mięso przez godzinę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze do smaku sos solą i pieprzem i zaciągamy 1 łyżką maki rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody. Sos doprowadzamy do wrzenia, rozmieszamy dokładnie by nie zrobiły się grudki i gotowe. Bitki najczęściej podaje się z ogórkiem i dukanymi ziemniaczkami, ale tak naprawdę można podać je wg własnego uznania. Sos jest wyjątkowo aromatyczny i pyszny dlatego będą równie smaczne np. z kluskami śląskimi i surówką.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!