Sojowe szaszłyki z ananasem i sezamem w wersji z łososiem i z kurczakiem
vote now
Siedzę sobie właśnie i popijam koktajl z truskawek. Nic wielkiego - zmiksowane truskawki, mleko i stewia. Co czyni go tak wyjątkowym, to fakt, że skończył się post na koktajle, zupy kremy itd. Mam nowe miksadełko. Poprzednie popsuło się gdy chciałam zrobić koktajl z truskawek :( No to na nowym trzeba było od tego zacząć :)
Ale nie o truskawkach dzisiaj, ale o wyjątkowo pysznych szaszłykach. Pomysł się wziął z powodu większej ilości gości na obiedzie. Bo byli tacy co z mięs to tylko rybę. A byli też tacy, którzy ryby w ogóle nie, za to mięso koniecznie. I jak tu pogodzić? Zrobiłam jedną potrawę, za to w dwóch wersjach. I w obu smakuje dobrze, aczkolwiek tym razem w rybnej nawet lepiej. Zróbcie obie i porównajcie :)
Składniki (na 0,7-1 kg łososia lub piersi z kurczaka): 4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki oleju arachidowego
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru (1,5cm)
szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo:
1 czubata łyżka sezamu
1 puszka ananasa
no i 0,7-1 kg łososia lub piersi z kurczaka ;)
1. Kurczaka lub rybę kroimy w kostkę o boku 2cm.
2. W miseczce mieszamy sos sojowy, ostrygowy, sok z cytryny, olej arachidowy, cukier trzcinowy, starty imbir i odrobinę pieprzu aż wszystko się połączy.
3. Zalewamy przygotowane kawałki i dokładnie mieszamy je w marynacie, tak żeby wszystkie były w niej obtoczone. Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
4. Po wyjęciu z lodówki wsypujemy do miski sezam i jeszcze raz mieszamy, przylepi się do kawałków kurczaka lub łososia za sprawą marynaty.
5. Plastry ananasa kroimy na 4-5 części każdy.
6. Na patyczki nabijamy na przemian łososia lub kurczaka i kawałek ananasa.
7. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Napady Szalonego Kucharza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!