Jabłecznik z czekoladą
vote now
Pyszniutkie pieczone w całości jabłka, wypełnione rodzynkami, orzechami oraz miodem, otoczone ciastem z kawałkami czekolady. Ciasto jest nieziemskie. Zwłaszcza zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe ciężko mu się oprzeć. Na zimno też niczego mu nie brakuje, a zawsze przecież można go delikatnie podgrzać, bo takie jest najlepsze. A może lody na dodatek…? :)
Składniki Ciasto:150 g gorzkiej czekolady250 g margaryny200 g cukru1 cukier waniliowy6 jaj75 ml mleka275 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g mielonych migdałówDodatkowo:6 jabłekgarść rodzynekgarść posiekanych orzechów włoskichkilka łyżeczek mioduSposób przygotowaniaCzekoladęsiekamy na drobne kawałki.Margarynęucieramy z cukremi cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajucały czas ucierając. Mąkęmieszamy z proszkiem do pieczenia, migdałamii posiekaną czekoladą. Dosypujemy do masy na przemian z mlekiemi delikatnie mieszamy.Jabłkaobieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy ogryzki.Połowę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 31 x 21 cmwyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim połówki jabłek delikatnie dociskając (wypukłą stroną do dołu). W zagłębienia po ogryzku wkładamy po kilka rodzynek, orzechów i pół łyżeczki miodu. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. (Ciasto nie musi dokładnie pokrywać jabłek, w czasie pieczenia urośnie i otoczy je samo).Pieczemy ok. 35-40 min. w temp. 175°C.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do lekkiego przestudzenia i od razu podajemy, najlepiej z gałką lodów.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!