Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą
vote now
Jest to druga wersja moich ulubionych orzechowo-owsianych ciasteczek. Przepis został nieco zmodyfikowany. Ciastka są tak samo rewelacyjne jak ich pierwowzór. Pyszna i zdrowa przekąska, idealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!!
Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą
Składniki:1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych)2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych3 łyżki otrębów owsianychgarść suszonej żurawiny 2 łyżki oleju1 jajko3 łyżki miodu1 łyżeczka sody2 łyżki sezamu1 łyżka siemienia lnianego3 łyżki masła orzechowego80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.
Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła.
Pieczemy około 15-20 minut w 160 stopniach.
Najlepiej po około 12 minutach sprawdzić stan upieczenia ciastek, maja mieć one lekko złotawy kolor.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!