Przepisy na kawę parzoną na zimno na lato: od frappuccino po affogato, proste i oryginalne pomysły

Monday 21 July 2025 14:06 - Patricia González
Przepisy na kawę parzoną na zimno na lato: od frappuccino po affogato, proste i oryginalne pomysły

Wielu z nas nie byłoby w stanie przetrwać poranka bez łyka tego eliksiru. Kawa działa jak poranne paliwo: jeden łyk wystarczy, by wyrwać nas z letargu. Ci z nas, którzy kochają kawę, piją ją czasem z przyzwyczajenia, czasem z konieczności, prawie zawsze z czystej przyjemności. A kiedy nadchodzi upał, musimy wymyślić ją na nowo.

Latem zimna kawa zasługuje na pochwałę. W Hiszpanii powszechne jest zamawianie czarnej kawy i zalewanie jej kostkami lodu, podawanymi osobno w szklance. Są też tacy, którzy wstrząsają kawą rozpuszczalną z zimną wodą, aż do uzyskania spienionego frappé. Są to proste, skuteczne i kojące receptury. Ale te sposoby na schłodzenie kawy to tylko punkt wyjścia: jest o wiele więcej rzeczy, które filiżanka może zaoferować, gdy panuje upał.

Poniżej przedstawiamy kilka fajnych (i cudownie przyjemnych) sposobów podawania kawy i cieszenia się nią. Niektóre z tych sposobów uwodzą podniebienia od dziesięcioleci; inne to najnowsze wynalazki z wirusowym duchem. Wszystkie mają jedną wspólną cechę: świetnie smakują.


7 przepisów na mrożoną kawę na lato, którym nie można się oprzeć


Mus kawowy dalgonaPrzepis Mus kawowy dalgona

Nadszedł czas na przekąskę, masz ochotę na coś świeżego, szybkiego i pysznego , ale nie masz ochoty dużo gotować? To jest przepis dla Ciebie! Potrzebujesz tylko 3 składników i 5 minut, aby zrobić ten mus kawowy , który sprawi, że będziesz cieszyć się...


Espresso martini, idealny koktajl dla miłośników kawyPrzepis Espresso martini, idealny koktajl dla miłośników kawy

Odkryj nowy sposób na delektowanie się kawą dzięki temu niezwykle eleganckiemu koktajlowi: Espresso Martini ! I tak, oprócz aromatyzowania ciast , musów i słynnego tiramisu, kawa może być również używana w koktajlach :-) Espresso Martini zostało...


Affogato - orzeźwiająca kawa dla smakoszy!Przepis Affogato - orzeźwiająca kawa dla smakoszy!

Dziś przedstawiamy najlepszą kawę tego lata: Café Affogato! Pomysł jest prosty: umieść gałkę lodów waniliowych w filiżance i zalej wszystko gorącą kawą. Rezultat? Kawa o idealnej temperaturze do natychmiastowego delektowania się ;-)


Frappuccino jak w starbucksPrzepis Frappuccino jak w starbucks

Jeśli znasz słynną sieć kawiarni Starbucks, termin Frappuccino na pewno jest ci znany. To mrożona kawa z bitą śmietaną. Zrób ją sam! Dzięki blenderowi, napój ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie ma nic lepszego niż ciasteczko lub kawałek...


Kawa i koktajl daktylowy na przebudzenie!Przepis Kawa i koktajl daktylowy na przebudzenie!

Potrzebujesz zastrzyku energii na początek dnia? Ten koktajl kawowo-daktylowy to Twoja nowa tajna broń, która rozbudzi Twoje zmysły! Idealne połączenie mocy kawy i słodyczy daktyli zapewnia maksymalną dawkę energii o poranku. Gotowy w mgnieniu oka,...


Mrożone cappuccino, pyszny deser kawowyPrzepis Mrożone cappuccino, pyszny deser kawowy

A może cappuccino na deser? Nie będziesz w stanie oprzeć się mrożonej wersji ;-) Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tego łatwego i pysznego deseru! To mrożone cappuccino, często serwowane we Włoszech, z pewnością przypadnie do...


Kawa mrożona o smaku tiramisuPrzepis Kawa mrożona o smaku tiramisu

Jeśli jesteś fanem kawy i uwielbiasz klasyczny włoski deser, ten przepis na mrożoną kawę o smaku tiramisu jest idealny dla Ciebie! Łączy w sobie intensywność espresso z kremowymi, słodkimi nutami przypominającymi słynne warstwowe słodycze....



A ty?

Istnieje wiele sposobów, aby poddać się letniej kawie: z lodem, z pianką, z odrobiną martini, likieru 43 lub brandy, mrożona lub bez większej sztuczności niż kilka kostek lodu. Zimna kawa ma w sobie coś z oazy, świadomej przyjemności, lodowatej pauzy. A ponieważ każda filiżanka jest inna, chcielibyśmy wiedzieć, jak się nią delektujesz. Czy masz swój własny przepis, rytuał, kofeinowy letni napój? Poczytamy w komentarzach.

Patricia GonzálezPatricia González
Zafascynowana kuchnią i dobrą kuchnią, moje życie kręci się wokół starannie dobranych słów i drewnianych łyżek. Odpowiedzialna, ale zapominalska. Jestem dziennikarką i redaktorką z wieloma latami doświadczenia i znalazłam swoje idealne miejsce we Francji, gdzie pracuję jako redaktorka w Petitchef. Uwielbiam bœuf bourguignon, ale tęsknię za salmorejo mojej mamy. Tutaj łączę moją miłość do pisania i pysznych smaków, aby dzielić się przepisami i historiami kulinarnymi, które mam nadzieję, zainspirują cię. Lubię omlet z cebulą i lekko surowy :)

Komentarze

Oceń artykuł: