Każdy ma w domu mąkę i wodę, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że można stworzyć 7 przepisów, którym nie można się oprzeć.

wtorek 18 listopada 2025 11:25 - Mirella Mendonça
Każdy ma w domu mąkę i wodę, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że można stworzyć 7 przepisów, którym nie można się oprzeć.

Otwierasz spiżarnię, widzisz paczkę mąki i myślisz: "Tylko to i woda, nie da się wiele zrobić". Ale wiele osób się myli. Ten podstawowy duet, obecny w praktycznie każdej brazylijskiej kuchni, jest w stanie dać życie pysznym, pocieszającym przygotowaniom, które podbijają swoim smakiem i prostotą.

Połączenie mąki i wody to starożytna podstawa. Całe cywilizacje żywiły się prostymi mieszankami, które ewoluowały w niesamowite przepisy - a dziś, przy odrobinie kreatywności i odpowiednich składników pod ręką, można przekształcić tę mieszankę w pieczywo, makarony i przekąski godne piekarni.

W tym zestawieniu zebrałam 7 przepisów, w których bazą jest zawsze mąka i woda. Niektóre z nich wykorzystują oliwę z oliwek, jak złocista i pachnąca focaccia, która trafia prosto z piekarnika na stół. Inne wymagają drożdży, jak na przykład chleb rzemieślniczy, który rośnie powoli i wypełnia dom aromatem. I oczywiście nie można przegapić przepisu na dobrą pizzę: chrupiącą na zewnątrz, miękką w środku, idealną na każdy dzień tygodnia.

Piękno tych przepisów tkwi w kontraście: zaczynamy od prostych składników, ale efekt końcowy zasługuje na oklaski. Co więcej, są to niedrogie opcje, które nie wymagają skomplikowanych technik ani profesjonalnych przyborów. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę czasu, cierpliwości i głodu.

Jeśli kiedykolwiek brakowało ci składników i pomysłów, ta treść jest dla ciebie. Ale nawet ci, którzy mają pełną spiżarnię, będą zaskoczeni potencjałem prostego dania z makaronem. Przygotuj się na ponowne odkrycie przyjemności gotowania z tego, co już masz.

Mąka i woda już nigdy nie będą tylko mąką i wodą.


1. Bagietka na bazie mąki i wody

Zaczyna się prosto, od mąki i wody, a odrobina drożdży zmienia wszystko. Rezultatem jest złocista skórka, jasne wnętrze i aromat francuskiej piekarni.

Ekspresowe bagietki bez zagniataniaPrzepis Ekspresowe bagietki bez zagniatania

Masz ochotę na dobrą bagietkę? Zapomnij o etapie "piekarnia", zrób ją sam! Dzięki temu szybkiemu i łatwemu przepisowi zrobienie własnego pieczywa jest dziecinnie proste! Nie będziesz w stanie oprzeć się chrupkości tej bagietki i miękkości jej miękiszu...

2. Ciasto do pizzy zrodzone z prostoty

Mąka i woda tworzą bazę, a mżawka oliwy z oliwek nadaje ciastu elastyczność. Dzięki drożdżom ciasto rośnie i jest idealne do pieczenia z dowolnymi dodatkami.


3. Chleb pita: powietrze, które zamienia się w magię

Podstawowa mieszanka mąki, wody i drożdży tworzy cienkie ciasto, które w kontakcie z ciepłem nadyma się i tworzy słynną "kieszeń" pita. Lekkości dodaje odrobina drożdży.

Chleb pita smażony na patelniPrzepis Chleb pita smażony na patelni

Dziś wypróbujemy okrągły chleb prosto z Bliskiego Wschodu: chleb pita! Jest tak łatwy do zrobienia, zwłaszcza dzięki naszym pisemnym wyjaśnieniom, zdjęciom i filmom, że będziesz w stanie odtworzyć ten przepis w domu. Możesz jeść go w takiej postaci...

4. Rustykalny chleb rzemieślniczy

W tym przypadku mąka i woda łączą się z drożdżami, tworząc ciasto o zwartej konsystencji i lekko kwaśnym smaku. Długi odpoczynek i gorący piekarnik robią resztę.

Superłatwy chleb cocottePrzepis Superłatwy chleb cocotte

Jesteśmy przyzwyczajeni do używania naszego dużego naczynia żaroodpornego do boeuf bourguignon lub ratatouille, ale czy wiesz, że możesz go również użyć do zrobienia chleba w bardzo prosty sposób ? Ten prosty przepis pozwala upiec chleb, który jest...

5. Chleb z naturalnymi drożdżami (levain)

Tylko mąka i woda - i czas. Z tego połączenia powstaje levain, żywa kultura, która sprawia, że chleb naturalnie rośnie i zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.


6. Focaccia: chleb, który uwielbia oliwę z oliwek

Podstawa jest taka sama: mąka i woda. To, co się zmienia, to obfita mżawka oliwy z oliwek i drożdże, które nadają focaccii puszystą konsystencję i charakterystyczny smak.

Focaccia, włoski chleb z rozmarynemPrzepis Focaccia, włoski chleb z rozmarynem

Wybierz się do Włoch z tym łatwym, słonecznym przepisem na focaccię. Idealna jako aperitif lub dodatek do posiłku. Nie będziesz w stanie oprzeć się delikatnemu smakowi oliwy z oliwek i rozmarynu. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po...

7. Bochenek bezglutenowego chleba

Zrodzone z prostoty, arepas łączą w sobie mąkę (zwykle kukurydzianą) i gorącą wodę. Odrobina soli i oleju sprawia, że skórka jest złocista, a miękisz miękki.


Mirella MendonçaMirella Mendonça
Jestem odpowiedzialna za redakcję w Petitchef (Portugalia i Brazylia) i wielką pasjonatką podróży oraz gastronomii światowej, zawsze w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń. Jednak, choć uwielbiam odkrywać pyszności różnych kultur, kuchnia mojej mamy zawsze będzie moją ulubioną – z tym unikalnym smakiem, który potrafi stworzyć tylko ona.

Komentarze

Oceń artykuł: