Obiadowa surówka

vote now
Obiadowa surówka

Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud, miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie będę mieć jak tego sprawdzić :)


Co trzeba?
2 kg białej kapusty
3 cebule
3 marchewki
2 papryki czerwone

Zalewa:
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru

Co i jak?

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!




M MZap w kuchni

Komentarze

Oceń ten przepis:




+