Obiadowa surówka
vote now
Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud, miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie będę mieć jak tego sprawdzić :)
Co trzeba?
2 kg białej kapusty
3 cebule
3 marchewki
2 papryki czerwone
Zalewa:
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru
Co i jak?
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!
MZap w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!