Co tak naprawdę dzieje się w organizmie po zjedzeniu pikantnych potraw?

Małe curry, które trochę rozgrzewa, ostry sos, który wywołuje ciarki na plecach... I nagle cieknie ci z nosa, drga ci język, a na czole pojawiają się paciorki... Co dokładnie dzieje się w organizmie po zjedzeniu pikantnych potraw? Czy to dobrze? Czy jest to ryzykowne? Czy naprawdę "spala kalorie", jak często słyszymy?
Zagłębiliśmy się w to wszystko dla Ciebie! :)
Winowajca: kapsaicyna
Jeśli chodzi o uczucie pieczenia w ustach, wszystko zależy od związku występującego w papryczkach chili: kapsaicyny.
Ta mała substancja aktywuje receptory bólu, tak jakbyś właśnie dotknął czegoś gorącego... z wyjątkiem tego, że nie ma urazu. To tylko ostra iluzja, która sprawia, że reaguje mózg, usta, gruczoły potowe, a czasem nawet emocje!
Rezultat? Pocisz się i czujesz gorąco!
Korzyści płynące ze spożywania pikantnych potraw
1. Zwiększa metabolizm
Kapsaicyna powoduje niewielki wzrost temperatury ciała, co może pomóc spalić kilka kalorii więcej. Tak więc nie, papryczki chili nie powodują utraty wagi, ale jako część zróżnicowanej diety mogą nieco przyspieszyć metabolizm!
2. To naturalny środek przeciwzapalny
Niektóre związki zawarte w przyprawach, w tym kapsaicyna, mają interesujące właściwości przeciwzapalne!
3. Stymuluje trawienie
Pikantne potrawy pobudzają wydzielanie soków żołądkowych: krótko mówiąc, wprawiają w ruch maszynę trawienną. Ale to nie powód, by topić swoje dania w harissie...
4. A nawet pomaga oddychać!
Tak, katar, który pojawia się po zjedzeniu pikantnych potraw, nie jest tylko nieprzyjemny: pomaga również oczyścić drogi oddechowe.
A co z ryzykiem?
Jedzenie pikantnych potraw nie szkodzi każdemu... ale dla niektórych osób może być bardziej uciążliwe niż się spodziewamy:
- Podrażnienie żołądka: jeśli masz wrażliwy żołądek lub zapalenie żołądka, ostre przyprawy mogą pogorszyć dyskomfort.
- Przyspieszony tranzyt: nie ma potrzeby rysowania obrazu, wiesz, co mamy na myśli...
- Usta i gardło w ogniu: niektórzy ludzie reagują silniej niż inni!
- I uważaj na wrzody lub niektóre patologie trawienne: najlepiej porozmawiać ze specjalistą, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.
W skrócie: pikantny, ale nie za ostry
Jedzenie pikantnych potraw jest dobre dla ciebie, dodaje atmosfery do posiłku i budzi twoje ciało i umysł. Ale jak ze wszystkim w gotowaniu: równowaga jest najlepszym sprzymierzeńcem.
Odrobina chili, szczypta curry, kilka ziaren gorczycy lub odrobina imbiru: spróbuj, odmierz, dostosuj do swojego gustu i odczuć.
A przede wszystkim: rozkoszuj się sobą, nie paląc przy tym kubków smakowych ;)

Komentarze