Co jeśli kawa (również) wpływa na poziom cholesterolu?

Lubimy ją gorącą, mocną, długą lub w stylu włoskim. Kawa to nasz ulubiony poranny rytuał... ale czy wiesz, że sposób jej przygotowania może mieć wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego?
Nie, nie jest to moda dietetyków ani nowy temat debaty na temat brunchu - zostało to właśnie potwierdzone przez poważne badanie przeprowadzone w Szwecji, o którym donosiły między innymi Slate i New Atlas.
Wszystko zależy od metody... infuzji
Nie ma nic ryzykownego w piciu kawy. Wręcz przeciw nie, wiele badań już wychwalało jej zalety: przeciwutleniacz, środek pobudzający, środek chroniący wątrobę...
Problemem nie jest jednak sama kawa, ale dwa bardzo specyficzne związki, które zawiera: kafestol i kahweol. Są to naturalne diterpeny obecne w kawie... pod warunkiem, że nie są filtrowane.
I w tym tkwi problem: związki te mogą podnosić poziom "złego" cholesterolu (LDL), a tym samym zwiększać ryzyko chorób serca - jeśli nie zostaną odfiltrowane przez papierowy filtr!
Ekspres, filtr, kawa po turecku: kto wygrywa mecz o zdrowie?
Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali porównali różne rodzaje przygotowania kawy:
- kawa po turecku lub gotowana
- kawa z ekspresu
- i kawę filtrowaną za pomocą papieru.
Werdykt:
Kawa gotowana okazała się wielkim przegranym. Bardzo bogata w diterpeny, znacząco podnosi poziom LDL.
Ekspresy do kawy, zwłaszcza te automatyczne, również przepuszczają ich część, choć ilości różnią się w zależności od urządzenia.
Kawa filtrowana (staromodna, z papieru) zawiera ich najmniej.
Do tego stopnia, że zastąpienie trzech filiżanek kawy z ekspresu kawą z filtra przez pięć z siedmiu dni może obniżyć poziom cholesterolu LDL o 0,58 mmol/l, według naukowców - to tyle samo, co włożenie 60 ml całej śmietanki do każdej filiżanki kawy z filtra!
Co z tym wszystkim zrobić?
Nie ma powodu do paniki. Nie trzeba rezygnować z kawy ani wyrzucać ulubionego ekspresu na kapsułki. Po prostu :
- Zmieniaj swoje przyjemności (i metody)
- Częściej wybieraj dobrą kawę filtrowaną (a dlaczego nie kawę z papierowym filtrem?).
- Ogranicz kawę po turecku lub gotowaną do sporadycznych przyjemności.
A przede wszystkim, jeśli masz wysoki poziom cholesterolu lub wrażliwy stan układu sercowo-naczyniowego, porozmawiaj ze swoim lekarzem!
Jak zawsze, to dawka i częstotliwość mają znaczenie.
"Proces filtrowania ma kluczowe znaczenie", wyjaśnia David Iggman, jeden z badaczy stojących za badaniem."Nie wszystkie ekspresy do kawy filtrują tak dobrze, ale kawa filtrowana pozostaje najbezpieczniejsza dla zdrowia układu krążenia".
Krótko mówiąc: filtruj kawę tak, jak filtrujesz wiadomości!
Kawa jest dobra. Ale kawa filtrowana jest jeszcze lepsza dla serca!
Mały gest, który nie zmienia niczego pod względem smaku... ale który może mieć realny wpływ na zdrowie w dłuższej perspektywie, zwłaszcza jeśli jesteś osobą, która lubi 4 filiżanki dziennie ;)
Możesz być zainteresowany:

Komentarze