Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą
Kocham ponad wszelką miarę ciasteczka oraz kawę, dlatego też postanowiłam połączyć jedno z drugim. Żeby było bardziej nieoczekiwanie, do przygotowania owych specjałów użyłam mojej ulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków.
Składniki
Liczba porcji: 14
200g mąki pszennej
125 g masła
nieco ponad pół szklanki
cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
niepełna, płaska łyżeczka soli
5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy
(Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowa
lub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)
1 czubata łyżka
kakao w proszku (gorzkiego)
Przygotowanie
- Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej.
- Wyrobić ciasto, rękoma
uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. - Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce.