Petitchef PL

Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą

Desser
14 porcji
5 min
10 min
łatwe
Kocham ponad wszelką miarę ciasteczka oraz kawę, dlatego też postanowiłam połączyć jedno z drugim. Żeby było bardziej nieoczekiwanie, do przygotowania owych specjałów użyłam mojej ulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków.

Składniki

Liczba porcji: 14
200g mąki pszennej

125 g masła

nieco ponad pół szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

niepełna, płaska łyżeczka soli

5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy

(Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowa

lub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)

1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)

Przygotowanie

  • Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej.
  • Wyrobić ciasto, rękoma
    uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce.





Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: