Tortille z grilowanym łososiem, cytrynowym majonezem i salsą

vote now
Tortille z grilowanym łososiem, cytrynowym majonezem i salsą

Grillowany łosoś w zupełnie nowej odsłonie.



Składniki (dla 4 osób)
2 łyżki majonezu1 łyżka sok z cytryny1 łyżeczka siekanego koperku2 łyżeczki ostrej papryki2 łyżki skórki startej z cytryny1 łyżka miodu filet z łososia norweskiego - 500g1 łyżka oliwy1/2 opakowania mixu sałat z rukolą4 tortillesól i pieprz
Salsa:
1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę1/2 zielonego ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu1 łyżeczka sosu sojowego
Wszystkie składniki salsy umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

W małej miseczce wymieszaj majonez z sokiem z cytryny i koperkiem.

W drugiej misce wymieszaj skórkę z cytryny, ostrą paprykę i miód. Filet z łososia oprósz natłuść oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem a następnie równomiernie rozsmaruj na nim mieszaninę ze skórki cytrynowej, papryki i miodu. Rozgrzej patelnię do grillowania (lub grill, jeżeli grillujesz na świeżym powietrzu). Umieść na patelni/grillu filet z łososia. Grilluj łososia na średnim ogniu, przez około 4 minuty na każdej stronie. W międzyczasie podgrzej w mikrofalócwe lub na grillu tortille. Rozłóż na tortillach sałatę, podziel ugrillowany filet na kawałki i umieść na sałacie. Dodaj po kilka łyżeczek salsy. Na wierzchu umieść odrobinę majonezu cytrynowo-koperkowego. Zwiń tortille i serwuj. Smacznego!


Grilluj z łososiem norweskim!

B Babeczka piecze... i gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+