Jesz za dużo cukru? 3 proste wskazówki, które pomogą Ci jeść mniej!

Nie trzeba przeprowadzać żadnych badań, aby zdać sobie z tego sprawę: cukier jest wszędzie. W herbatnikach, napojach bezalkoholowych... ale także w sosach pomidorowych, gotowych posiłkach, kromkach chleba i jogurtach truskawkowych. I nawet jeśli myślimy, że jesteśmy ostrożni, często jemy znacznie więcej, niż nam się wydaje!
Nie ma tu jednak mowy o rezygnacji ze wszystkiego czy popadaniu w obsesję. Chodzi o to, by delikatnie przywrócić równowagę. Oto 3 proste wskazówki, jak ograniczyć cukier na co dzień, bez frustracji i smutnego menu ;)
1. Delikatnie odczaruj swoje podniebienie... ale nie trać przyjemności.
Ludzie często myślą, że jeśli chcą jeść mniej cukru, muszą od razu odstawić go w całości. Najlepszym sposobem na wytrwanie w tym postanowieniu jest jednak stopniowe ograniczanie i słuchanie tego, jak się czujemy.
W praktyce:
- Jeśli słodzisz kawę lub jogurt, używaj trochę mniej cukru każdego tygodnia.
- Wybieraj czekoladę o zawartości cukru 60%, potem 70%, a następnie 85%, jeśli masz na to ochotę. Smakuj kompoty przed dodaniem cukru: często same owoce są wystarczające.
- Robiąc domowe wypieki, spróbuj użyć 20-30% mniej cukru: większość przepisów smakuje dobrze.
Stopniowo podniebienie przyzwyczaja się do mniej słodkich smaków, a produkty ze zbyt dużą ilością cukru mogą nawet smakować obrzydliwie.
2. Śledzenie ukrytych cukrów w produktach przetworzonych
To właśnie tutaj wkrada się cukier. Na etykietach ukrywa się pod wieloma nazwami: syrop glukozowo-fruktozowy, maltodekstryna, dekstryna, sacharoza itp. To prawdziwa zabawa w chowanego! To prawdziwa zabawa w chowanego!
Niektóre produkty, na które należy zwracać uwagę
- Płatki śniadaniowe (nawet te sprzedawane jako "zdrowe")
- Jogurty owocowe lub "w stylu greckim
- komercyjne sosy, dania gotowe i zupy w opakowaniach kartonowych
- Przemysłowe soki owocowe
Właściwe postępowanie: czytanie etykiet i wybieranie jak najprostszych produktów. Albo jeszcze lepiej: gotuj w domu, gdy tylko jest to możliwe, nawet w formie ekspresowej.
3. Inteligentna wymiana... bez rewolucjonizowania wszystkiego
Nie ma potrzeby przechodzenia na życie z przecierem migdałowym i daktylami (chyba że to lubisz). Istnieje wiele prostych sposobów na zastąpienie cukru bez utraty przyjemności:
- Tłuczony banan w cieście zamiast cukru: gwarantowana wilgotność
- Łyżka miodu lub syropu klonowego do posłodzenia zwykłego jogurtu: naturalny i bardziej aromatyczny.
- Kawałek gorzkiej czekolady na koniec posiłku zamiast bardzo słodkiego deseru: przyjemność bez nadmiaru.
- Kompot bez dodatku cukru w babeczkach: jest lżejszy, bardziej aromatyczny i działa!
Pomysł polega na dodaniu smaku w inny sposób: przyprawami (cynamon, wanilia), świeżymi owocami, owocami cytrusowymi, kakao... Zachowujesz przyjemność, ale zmieniasz swoje nawyki.
Możesz być zainteresowany:

Komentarze