14 przepisów na kłodę bożonarodzeniową, które stylowo zakończą posiłek (i zyskają jednogłośną aprobatę)

niedziela 21 grudnia 2025 18:30 - Adèle Peyches
14 przepisów na kłodę bożonarodzeniową, które stylowo zakończą posiłek (i zyskają jednogłośną aprobatę)

Jeśli jest jeden deser, który symbolizuje Boże Narodzenie, to jest nim Yule log. Można zmieniać menu, urozmaicać tradycje, unowocześniać potrawy... ale Yule log to wciąż punkt obowiązkowy. To moment, w którym wszyscy wyłączają się na kilka sekund, obserwują krojenie i przygotowują się do ostatniego kęsa posiłku.

Czekolada, owoce, śmietana, lody lub ciasto: dziś jest ich tyle, ile świątecznych stołów. I to właśnie sprawia, że wybór bywa skomplikowany.

Jak wybrać swój dziennik Yule?

Jeszcze przed omówieniem przepisów, jedna rzecz jest niezbędna: kłoda nie powinna być wybierana przypadkowo. Jest to ostatni akcent posiłku, który często jest długi i obfity, i to on pozostawia ostateczne wrażenie. Zbyt ciężki, jest obrzydliwy. Zbyt mdły, rozczarowuje. Chodzi o to, by nie przesadzić, ale znaleźć właściwą równowagę.

Jeśli posiłek był obfity, z daniami w sosie lub bardzo wykwintny, bala z owocami lub cytrusami wnosi mile widzianą świeżość. I odwrotnie, po prostszym menu, czekolada lub pralina może być właśnie tym.

Tekstura liczy się tak samo jak smak: lekki mus, rozpływająca się śmietana, owocowa wkładka... dobra kłoda powinna pozostać przyjemna aż do ostatniego kęsa.

Należy również wziąć pod uwagę gusta swoich gości. W Boże Narodzenie przy stole często gromadzi się kilka pokoleń. Wybór wyrazistych, dobrze zbalansowanych smaków jest często najlepszym rozwiązaniem. A gdy gusta są bardzo zróżnicowane, doskonałym pomysłem jest zaoferowanie kilku różnych bali.

Odkryj nasze przepisy poniżej:

Nie potrzebujesz foremki, aby zrobić tę czerwoną owocową kłodę!Przepis Nie potrzebujesz foremki, aby zrobić tę czerwoną owocową kłodę!

Nie masz formy do swojego Yule log ? Żaden problem! Tę kłodę Yule log można łatwo złożyć ręcznie, używając buduarów, lekkiego kremu mascarpone i obfitego nadzienia z malin i jagód. Rezultatem jest owocowy , kremowy deser pełen świeżości, idealny na...

Kłoda w kształcie tiramisu bez formy dla miłośników kawyPrzepis Kłoda w kształcie tiramisu bez formy dla miłośników kawy

Nie potrzebujesz skomplikowanego sprzętu , aby zaimponować swoim gościom w te Święta! Ten biszkopt w kształcie domku można złożyć ręcznie, bez formy, używając prostych buduarów nasączonych kawą, lekkiego i kremowego kremu mascarpone oraz śnieżnej...

Łatwy roladek o smaku kinder bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na boże narodzenie!Przepis Łatwy roladek o smaku kinder bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na boże narodzenie!

Zaczynasz nas poznawać - jesteśmy absolutnie SZALENI na punkcie smaku Kinder Bueno! Niezależnie od tego, czy są to verriny , tarty , czy pasty do smarowania, nie możemy się nacieszyć tym niepowtarzalnym smakiem orzechów laskowych i...

Kokosowa rolada z marakują, idealna jako ciasto na boże narodzeniePrzepis Kokosowa rolada z marakują, idealna jako ciasto na boże narodzenie

To jest piekielnie ulepszona rolada! Świetny pomysł na słoneczny, owocowy deser, który byłby również idealny jako tort urodzinowy :-) Jest łatwy w przygotowaniu, a poniżej przedstawiamy nasz przepis wraz ze zdjęciami, aby wszystko zilustrować. Smacznego!

Ciasto cytrynowe z beząPrzepis Ciasto cytrynowe z bezą

Przez cały rok mamy oko tylko na jeden deser: cytrynowe ciasto bezowe. Nawet w Boże Narodzenie odmawiamy sobie kawałka bezy, ponieważ jesteśmy tak lojalni wobec naszej tarty. Ale w tym roku wszystko się zmieni, ponieważ nasza kłoda zostanie ubrana w...

Malinowe tiramisu z frambozamiPrzepis Malinowe tiramisu z frambozami

W tym roku na Boże Narodzenie, kłoda to Twoja sprawa ;-) W związku z tak dużym zainteresowaniem, cały zespół Ptitchef postanowił Ci pomóc! Daj się skusić na naszą kłodę o smaku "Tiramisu malinowe". Wilgotna, owocowa i świeża, z pewnością zachwyci kubki...

Nie potrzebujesz foremki, aby zrobić tę czerwoną owocową kłodę!Przepis Nie potrzebujesz foremki, aby zrobić tę czerwoną owocową kłodę!

Nie masz formy do swojego Yule log ? Żaden problem! Tę kłodę Yule log można łatwo złożyć ręcznie, używając buduarów, lekkiego kremu mascarpone i obfitego nadzienia z malin i jagód. Rezultatem jest owocowy , kremowy deser pełen świeżości, idealny na...


Dziennik tiramisu (wyjaśnione krok po kroku)Przepis Dziennik tiramisu (wyjaśnione krok po kroku)

W Ptitchef nie możemy oprzeć się dobremu tiramisu na deser. Nawet w Boże Narodzenie nie możemy się bez niego obejść, dzięki naszemu przepisowi na bûche tiramisu! To prosty pomysł, który wniesie odrobinę Włoch na koniec świątecznego posiłku!...

Bûche de crêpes z białą czekoladą i malinamiPrzepis Bûche de crêpes z białą czekoladą i malinami

Lubisz naleśniki i Boże Narodzenie? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny deser ;-) Ten prosty i oryginalny przepis krok po kroku to idealny sposób na zakończenie świątecznego posiłku! Baw się zmieniając smaki dżemu i ganache, aby urozmaicić...

Świąteczna kłoda z ferrero rocherPrzepis Świąteczna kłoda z ferrero rocher

Prawdopodobnie znasz słynne Ferrero Rocher i jesteśmy pewni, że za nimi szalejesz! Dlaczego nie włączyć ich do swojego tegorocznego przepisu na kłodę? Od wykonania formy do stworzenia przepisu, Ptitchef prowadzi Cię krok po kroku ;-)







Yule log to nie tylko deser

To rytuał, czas dzielenia się, czasem nawet wspomnienie z dzieciństwa, do którego wracamy rok po roku. Nie ma znaczenia, jak proste lub wyszukane jest to danie: najlepsze bale to te, które lubimy jeść razem.

W tym roku wybierz ten, który najlepiej pasuje do Twojego menu, Twoich gości... a przede wszystkim do Twojego pragnienia, aby zakończyć posiłek w wykwintny i świąteczny sposób.

Adèle PeychesAdèle Peyches
Redaktor naczelny, który nie może się doczekać zimy, aby jeść fondue! Pasjonatka gastronomii i zawsze w poszukiwaniu nowych kulinarnych perełek, najpierw studiowałam prawo, zanim wróciłam do swojej pierwszej miłości: smaku dobrych produktów i przyjemności dzielenia się przy stole :)

Komentarze

Oceń artykuł: