Idealny mus czekoladowy istnieje (i ma nutę soli!).

Wszyscy mamy swoje madeleine de Proust na deser. Ale mus czekoladowy, taki, w którym zanurza się łyżkę z oczami dziecka, nadal zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach... i żołądkach. Przedstawiamy wersję idealną. Niezwykle wykwintna, z odpowiednią ilością soli, która sprawia, że smaki eksplodują. Tak, mały słony akcent zmienia wszystko, a my powiemy Ci dlaczego!
Sekret? Dobrze umieszczona szczypta soli
Może to być zaskoczeniem. Ale to ziarenko soli, dodane w odpowiednim momencie, nie sprawia, że mus jest słony. Wydobywa smak czekolady. Jest subtelna, ale to właśnie sprawia, że ten mus wyróżnia się z tłumu! :)
Składniki:
- 150 g ciemnej czekolady
- 50 g masła półsłonego
- 1 żółtko
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta fleur de sel (opcjonalnie)
Etap 1

Białka ubić na pianę, dodać szczyptę soli i ponownie ubić na sztywno.
Krok 2

Rozpuść gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 3

Dodaj żółtko do czekolady i roztopionego masła.
Krok 4

Delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka kilka razy za pomocą szpatułki Maryse.
Krok 5

Wlać mus czekoladowy do kokilek. Schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
*Wypełniliśmy 3 kokilki, ale równie dobrze można zrobić 6.
Krok 6

I voilà, musy są gotowe! Możesz dodać fleur de sel na wierzch, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy smakołyk!
W skrócie: prosty, intensywny, nie do odparcia
Jest to rodzaj przepisu, który trafia prosto do książki z klasykami. Nie potrzebujesz 1000 składników ani żadnych wymyślnych technik. Wystarczą dobre jajka, dobra czekolada, szczypta soli... i odrobina miłości!
Rezultat? Mus czekoladowy, który pokochają wszyscy przy stole :)

Komentarze