Jeśli byłeś w Hiszpanii, na pewno go próbowałeś: oto jak zrobić prawdziwe gazpacho w domu w 10 minut!
czwartek 21 sierpnia 2025 14:35 - Daniele Mainieri

Jeśli byłeś w Hiszpanii, prawdopodobnie przynajmniej raz próbowałeś gazpacho: stale obecne w restauracjach, barach i na rynkach, podawane na zimno. Andaluzyjskie gazpacho to jedna z najbardziej kultowych zimnych zup na świecie: orzeźwiająca, gasząca pragnienie i pełna smaku, z dojrzałymi pomidorami, ogórkiem, papryką i śródziemnomorskimi ziołami. Wegańska, lekka i pełna witamin specjalność, idealna na letnie dni. A co najlepsze? Tutaj zdradzamy, jak odtworzyć go w domu w zaledwie 10 minut, ze smakiem wiernym oryginałowi.
Składniki dla 4 osób
- 1 kg pomidorów
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju EVO
- 30 ml białego octu winnego
- Sól do smaku
Oto oryginalny przepis na gazpacho. Spróbuj teraz!

Codziennie zagłębiam się w świat gotowania, szukając nowych przepisów i smaków, którymi mogę się dzielić: od potraw babci po najnowsze trendy kulinarne. Zajmuję się komunikacją kulinarną od ponad 10 lat!
Komentarze