Jeśli byłeś w Hiszpanii, na pewno go próbowałeś: oto jak zrobić prawdziwe gazpacho w domu w 10 minut!

czwartek 21 sierpnia 2025 14:35 - Daniele Mainieri
Jeśli byłeś w Hiszpanii, na pewno go próbowałeś: oto jak zrobić prawdziwe gazpacho w domu w 10 minut!

Jeśli byłeś w Hiszpanii, prawdopodobnie przynajmniej raz próbowałeś gazpacho: stale obecne w restauracjach, barach i na rynkach, podawane na zimno. Andaluzyjskie gazpacho to jedna z najbardziej kultowych zimnych zup na świecie: orzeźwiająca, gasząca pragnienie i pełna smaku, z dojrzałymi pomidorami, ogórkiem, papryką i śródziemnomorskimi ziołami. Wegańska, lekka i pełna witamin specjalność, idealna na letnie dni. A co najlepsze? Tutaj zdradzamy, jak odtworzyć go w domu w zaledwie 10 minut, ze smakiem wiernym oryginałowi.


Składniki dla 4 osób

  • 1 kg pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju EVO
  • 30 ml białego octu winnego
  • Sól do smaku

Oto oryginalny przepis na gazpacho. Spróbuj teraz!

Świeże i łatwe gazpacho

Odśwież się na początku posiłku słynną zimną zupą z Hiszpanii: gazpacho! Soczyste pomidory, odrobina oliwy z oliwek, trochę czosnku dla urozmaicenia i masz świeżą, smaczną przystawkę. Nie wahaj się podać tego gazpacho w małych verrinach, aby goście...

Daniele MainieriDaniele Mainieri
Codziennie zagłębiam się w świat gotowania, szukając nowych przepisów i smaków, którymi mogę się dzielić: od potraw babci po najnowsze trendy kulinarne. Zajmuję się komunikacją kulinarną od ponad 10 lat!

Komentarze

Oceń artykuł: