ZIELONE NALEŚNIKI PACHNĄCE LATEM NA OLEJU RZEPAKOWYM

vote now
ZIELONE NALEŚNIKI PACHNĄCE LATEM NA OLEJU RZEPAKOWYM

Lubicie naleśniki? Któż ich nie lubi... Ja urodzona i wychowana w małej miejscowości na Mazowszu wyrosłam na placuszkach i naleśnikach; głównie tych tradycyjnych z serem lub dżemem oraz z kapustą i grzybami. Naleśniki w takim wydaniu lubię ale co by o nich nie pisać to wszystkie trzy propozycje do lekkich i niskokalorycznych się nie zaliczają: jak serek to z solidną porcją śmietany i cukru, dżemy i konfiturki najchętniej też wysokosłodzone a kapucha z grzybkami też do lekkich się raczej się nie zalicza. Szczególnie teraz gdy mamy prawie lato, temperatury iście tropikalne; stragany pachną owocami a parki i ogrody kwieciem poszukujemy lekkich i sezonowych smaków. Postanowiłam zatem zweryfikować swoje naleśnikowe przyzwyczajenia i przygotować zielone naleśniki na bazie szpinaku i mięty, z dodatkiem mąki z pestek dyni; podane w towarzystwie nieprzetworzonych owoców sezonowych. Do tego sosy: truskawkowy i migdałowo - waniliowy. Ale nie bójcie się wszyscy amatorzy naleśnikowych smarowideł, jest też coś dla Was: krem czekoladowy na bazie awokado. Zapraszam na naleśniki w iście letnim wydaniu....



Najpierw przygotowujemy sosy i krem z awokado.

SOS MIGDAŁOWO - WANILIOWY :
1/2 szkl..płatków migdałowych
4-5 daktyli ( bez pestek)
1/2 laski wanilii
szkl. gęstego jogurtu

Jogurt, płatki migdałowe, daktyle i ziarenka wanilii zmiksować na gładką masę.
Można dosłodzić syropem z agawy.

SOS TRUSKAWKOWY:1/2 kg.truskawek
cukier do smaku

Miksujemy całość do konsystencji sosu.



KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO 1 awokado
1 banan
3 łyżeczki dobrego kakao
1 łyżka miodu płynnego lub syropu z agawy

Całość zmiksować do konsystencji kremu.


SKŁADNIKI NA CIASTO :na ok. 8-10 naleśników 1 szkl.mąki przennej lub orkiszowej
1 szkl. mąki z pestek dyni *
2 szkl. mleka
2 jajka
2 szkl. szpinaku ( ok.100 g.)
garść listków mięty
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli z wanilią
łyżeczka cukru

olej rzepakowy do smażenia

Wymieszać obie mąki i szczyptę soli i cukru.
Szpinak i miętę zmiksować razem z mlekiem i olejem rzepakowym na gładką masę. Całość wymieszać z mąką i wyrobić ciasto naleśnikowe - jeśli trzeba dodać więcej mleka lub mąki. Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju; odkładać na talerz w ciepłym miejscu. Podawać z owocami, sosami i kremem z awokado w towarzystwie jadalnych kwiatków. Najlepiej podać wszystko na stół, tak by każdy sam komponował swój naleśnik na talerzu....



Można powiedzieć, że,, popłynęłam,, z tymi naleśnikami na fali upałów :) naleśniki są troszkę.... bardzo? szalone...ale czyż nie o to chodzi w kuchni by czasem zaszaleć...
Przedstawiona wersja jest wersją prototypowją tj. wykonaną przeze mnie po raz pierwszy i można ją dowolnie modyfikować tzn. stosować poszczególne składowe razem bądź osobno oraz udoskonalać po swojemu.... Smacznego....

* mąkę z pestek dyni można kupić lub przygotować samemu mieląc podprażone pestki aż powstanie z nich mąka, robiąc to uważnie ( krótko i pulsacyjnie) bo w przeciwnym razie powstanie nam papka. Uzyskana domowo mąka będzie raczej wersją gruboziarnistą i lekko grudkowatą. Z 200 g. pestek dyni uzyskałam troszkę więcej niż szklankę mąki.

Moją propozycję naleśników dodaję do akcji:,, Dania dobre dla skóry,,
Organizatorka akcji prosi o uzasadnienie dlaczego dodane danie jest dobre dla skóry, myślę, że wystarczy zerknąć na listę składników :

szpinak za sprawą kwasu foliowego, który wspomaga odbudowywanie komórek skóry zwalnia procesy starzenia się....
pestki dyni w postaci mąki - zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zawierają cynk który pomaga w zwalczaniu trądzika.
migdałysą źródłem witaminy E, czyli „witaminy młodości”. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi, witamina E wykazuje działanie ochronne przeciwko poparzeniom słonecznym oraz innym czynnikom środowiskowym, które przyspieszają starzenie się skóry.
daktylezawierają m.in wit A, wapń, żelazo,karoten wit.z grupy B i C
owoce sezonoweto bogactwo witamin dobroczynnych dla skóry
awokado, to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla urody składników: wit.A, E, C, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K oraz potas, wapń i żelazo. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera tripeptyd glutation, który zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Awokado ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry. Odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci, a także pobudza syntezę kolagenu. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i łagodzące
bananzawiera błonnik, witaminy z grupy B, niacynę, miedź, potas, cynk, fosfor,żelazo ; poprawia ukrwienie skóry, spowalnia procesy starzenia.
kakao jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku., przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, chronią przed chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość.
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wpływa korzystnie również na skórę chroniąc ją płaszczem lipidowym, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie i zdrowy wygląd skóry.

Ufff, to tak w skrócie, tak naprawdę wszyscy znamy dobroczynne działanie tych produktów....

Dania dobre dla skóry

Być może takie naleśniory skuszą też małego niejadka...


By Niejadek Zjadł Obiadek


Lato w pełni!

K Kulinarne zapiski Olki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+