Żegnaj Zimo! [Good Bye Winter!]
vote now
BaklavaSkładniki:
Opakowanie ciasta filo (500g)
100g pistacji
100g orzechów włoskich
100g migdałów
Kostka masła lub masło klarowane (200g)
Pędzel do smarowania
Syrop:
300ml wody
3 łyżki miodu
2 łyżki syropy z róży lub wody różanej
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
¼ łyżeczki cynamonu lub kawałek kory
W garnku zagotować wodę wraz z resztą dodatków na syrop i gotować na małym ogniu przez 15 min. Zestawić z ognia i schłodzić.
Orzechy i migdały zmielić w blenderze, a pistacje posiekać i wymieszać z pozostałymi.
Masło roztopić na małym ogniu.
Do nadzienia z bakalii dodać 2-3 łyżki roztopionego masła i dokładnie wymieszać.
Płaty ciasta filo pokroić na długość i szerokość foremki, w której będzie pieczona baklava.
Foremkę wysmarować masłem i ułożyć na niej 8-10 warstw ciasto filo, każda warstwa (płat) ciasta musi być dokładnie nasmarowany masłem.
Na całej powierzchni równomiernie rozłożyć 1/3 nadzienia z orzechów i ponownie zacząć układać ciasto, 7-8 warstw smarując każdą z osobna.
Czynność powtarzać, aż do skończenia się nadzienia.
Wierzchnia warstwa powinna być dość gruba i składać się z 12 płatów ciasta, oczywiście posmarowanych masłem.
Baklavę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180C przez ok. 50-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i oblać ostudzonym syropem.
Deser pokroić w małe kwadraty lub rąby i udekorować posiekanymi pistacjami.
Radzę, aby baklavę jeść nie wcześniej niż dzień po przygotowaniu.
Smacznego!
BaklavaIngredients:
Filo pastry (500g)
100g pistachios
100g walnuts
100g almonds
200g melted butter or ghee
A brush
Syrup:
300ml water
3 tbsp honey
2 tbsp rose syrup or rose water
1 tbsp lemon or orange juice
¼ tsp cinnamon
For the syrup heat the water, honey and other ingredients over a medium heat and cook for 15 min. Cool it down.
Preheat the oven to 160-180C temperature.
Melt the butter in a saucepan over low heat.
Blend the walnuts and almonds together. Chop the pistachios and mix together with the nuts adding 2-3 tbsp of melted butter.
Grease a baking tray with butter.
Lay 10 sheets of filo pastry, one at a time, into the tray, brushing each sheet with butter before adding the next.
Spread the nuts mixture thoroughly over the filo pastry and layer up the sheets on top of the filling, brushing each sheet with butter, as before.
Place baklava in the preheated oven for approximately 50-60 minutes until the pastry is slightly puffed and golden on top. Remove and pour the syrup into the baklava and leave to cool. Cut into small diamond-shaped pieces, allow to cool and set overnight and serve.
ENJOY!
Opakowanie ciasta filo (500g)
100g pistacji
100g orzechów włoskich
100g migdałów
Kostka masła lub masło klarowane (200g)
Pędzel do smarowania
Syrop:
300ml wody
3 łyżki miodu
2 łyżki syropy z róży lub wody różanej
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
¼ łyżeczki cynamonu lub kawałek kory
W garnku zagotować wodę wraz z resztą dodatków na syrop i gotować na małym ogniu przez 15 min. Zestawić z ognia i schłodzić.
Orzechy i migdały zmielić w blenderze, a pistacje posiekać i wymieszać z pozostałymi.
Masło roztopić na małym ogniu.
Do nadzienia z bakalii dodać 2-3 łyżki roztopionego masła i dokładnie wymieszać.
Płaty ciasta filo pokroić na długość i szerokość foremki, w której będzie pieczona baklava.
Foremkę wysmarować masłem i ułożyć na niej 8-10 warstw ciasto filo, każda warstwa (płat) ciasta musi być dokładnie nasmarowany masłem.
Na całej powierzchni równomiernie rozłożyć 1/3 nadzienia z orzechów i ponownie zacząć układać ciasto, 7-8 warstw smarując każdą z osobna.
Czynność powtarzać, aż do skończenia się nadzienia.
Wierzchnia warstwa powinna być dość gruba i składać się z 12 płatów ciasta, oczywiście posmarowanych masłem.
Baklavę piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160-180C przez ok. 50-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i oblać ostudzonym syropem.
Deser pokroić w małe kwadraty lub rąby i udekorować posiekanymi pistacjami.
Radzę, aby baklavę jeść nie wcześniej niż dzień po przygotowaniu.
Smacznego!
BaklavaIngredients:
Filo pastry (500g)
100g pistachios
100g walnuts
100g almonds
200g melted butter or ghee
A brush
Syrup:
300ml water
3 tbsp honey
2 tbsp rose syrup or rose water
1 tbsp lemon or orange juice
¼ tsp cinnamon
For the syrup heat the water, honey and other ingredients over a medium heat and cook for 15 min. Cool it down.
Preheat the oven to 160-180C temperature.
Melt the butter in a saucepan over low heat.
Blend the walnuts and almonds together. Chop the pistachios and mix together with the nuts adding 2-3 tbsp of melted butter.
Grease a baking tray with butter.
Lay 10 sheets of filo pastry, one at a time, into the tray, brushing each sheet with butter before adding the next.
Spread the nuts mixture thoroughly over the filo pastry and layer up the sheets on top of the filling, brushing each sheet with butter, as before.
Place baklava in the preheated oven for approximately 50-60 minutes until the pastry is slightly puffed and golden on top. Remove and pour the syrup into the baklava and leave to cool. Cut into small diamond-shaped pieces, allow to cool and set overnight and serve.
ENJOY!
weekendwkuchni.pl
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!