Petitchef PL

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem



Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Dziś na lunch zjedliśmy takie właśnie kanapki. Tu w Anglii nazywają się one „tuna cheese melt sandwich”, czyli po prostu chleb z tuńczykiem i żółtym serem, który jest zapiekany w piekarniku. Polecam, kanapki są pyszne chrupiące i robi się ją błyskawicznie. Takie kanapki możemy zabrać do pracy ale wtedy nie zapiekalabym ich w piekarniku no chyba że krótko jakieś 5 minut, później trzeba je ostudzić zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w lodówce.

Składniniki na 2 porcje – każda około 490 kalorii
puszka tuńczyka w oleju (można użyć tuńczyka w sosie własnym)2 płaskie łyżki majonezu (30g)4 skibki polskiego chleba na zakwasie1-2 cebulki dymki sólpieprz60g startego żółtego sera (lub 2 plastry)
 
Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 175°C.

Tuńczyka odsączyć z oleju ale niezbyt dokładnie żeby nie był taki suchy, dodać  majonez, pokrojoną w plasterki cebulkę dymkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.

Skibki chleba ułożyć na blasze, dwie z nich posmarować tuńczykiem, na wierch kanapek z tuńczykiem nałożyć ser. 

Kanapki zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 10 minut (opiekamy wszystkie 4 skibki chleba ale składamy je dopiero po wyjęciu z piekarnika).








Oceń ten przepis:



Menu dnia