Zakręcone ziemniaczki

vote now
Zakręcone ziemniaczki

Znakomite, naprawdę tak samo dobre jak te kupowane na stoiskach nad morzem, a nawet lepsze, bo z niewielką ilością tłuszczu, doprawione ulubionymi ziołami. Pomysł na ich przyrządzenie zaczerpnęłam z bloga http://obserwatoriumgastronomiczne.blogspot.com/2014/05/zakrecone-zioowe-ziemniaki-pieczone.html, trochę zmodyfikowałam podany tam przepis.
Składniki:
10 niedużych młodych ziemniaczków, dokładnie wyszorowanych (ze skórką)10 patyczków do szaszłyków2 łyżeczki czosnku granulowanegopół łyżeczki soliszczypta pieprzupół łyżeczki oreganodwie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki nabiłam na patyczki do szaszłyków i ponacinałam w cienkie plasterki (obracając patyk z ziemniakiem i nacinając pod niewielkim kątem, tak jak w filmiku zamieszczonym w blogu podanym powyżej).Ziemniaki posmarowałam dokładnie oliwą (przy użyciu pędzelka).Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszałam i powstałą mieszanką obsypałam ziemniaczki z każdej strony.Ułożyłam na blaszce i piekłam ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.Podawałam z keczupem i domowym sosem jogurtowo-czosnkowym.

K Kulinarny Pamiętnik Pani M.

Komentarze

Oceń ten przepis:




+