Współpraca Laboratorium BIOOIL
vote now
Kolejnym olejem który otrzymałem jest Olej rzepakowy LABORATORIUM BIOOIL na pewno go wykorzystam w celu zrobienia ciekawych potraw ponieważ ma on dobre działanie na nasz organizm miedzy innymi:
Olej rzepakowy.
Olej rzepakowy zawiera bogate źródło witaminy A, E, D3 i K. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.
Olej rzepakowy zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % ( omega -3 ), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych.
W oleju rzepakowym występują w idealnych proporcjach. Taki skład kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga jednocześnie wydalanie złego cholesterolu (LDL).
Olej rzepakowy jak większość olejów tłoczonych "na zimno", reguluje przemianę materii.
Oprócz właściwości zdrowotnych, ze względu na walory smakowe, zyskuje uznanie w branży spożywczej. Wykorzystywany do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki, ryby, racuchy i inne. Ponadto doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia.
Zawartość kwasów tłuszczowych
(przeciętnie)
TŁUSZCZE NASYCONE – 7%
w tym:
kwas palmitynowy – 5%
kwas stearynowy – 2%
TŁUSZCZE NIENASYCONE – 91%
w tym:
JEDNONIENASYCONE – 59%
kwas oleinowy (Omega-9) – 57%
kwas eikozanowy – 2%
WIELONIENASYCONE – 32%
kwas linolowy (Omega-6) – 21%
kwas linolenowy (Omega-3) – 9%
kwas eikozaenowy - 2%
INNE – 2%
PYCHOTKA BLOG KULINARNY
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!