Węgierskie lesco (leczo)

vote now
Węgierskie lesco (leczo)

Potrzeba niewielu składników i nie dużo czasu aby powstało to pyszne i aromatyczne danie, idealne na letni upały.

Składniki (dla 3-4 osób):
8 białych papryk4 duże pomidory2 cebule200g boczku wędzonego1 papryczka chili3 ząbki czosnku200g dobrej, ulubionej kiełbasy1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżka słodkiej paprykisól i pieprz
Boczek pokrój w 1 cm kostkę. Rozgrzej na ogniu duży rondel, najlepiej taki z nie przywierającym dnem. Do rondla wrzuć pokrojony boczek. Smaż około 3-4 minut, aby z boczku wytopił się tłuszcz. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Dodaj cebulę do boczku i smaż jeszcze około 5 minut, ciągle mieszając. Paprykę umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i pokrój w szerz na ok 1 cm paski. Dodaj do garnka. Pomidory umyj i pokrój na ósemki, dodaj do garnka. Papryczkę chilli i czosnek drobno pokrój i dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem, ostrą papryką i słodką papryką. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i duś całość na średnim ogniu przez około 20 minut. Warzywa wypuszczą dużo soku, więc nie ma potrzeby dolewania wody. Podawaj z pieczywem. Smacznego!

Zachęcam również do wypróbowania mojego innego przepisu na leczo.

Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

B Babeczka piecze... i gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+