Petitchef PL

Wegańskie szybkie ciasto owsiane z jabłkami

Bardzo mi się chciało małego grzechu popołudnia. Rzadko teraz pijam kawę i staram się to robić zawsze tuż po karmieniu, malutką, zabielaną, sypaną, słabą- czyli ogólnie rzecz biorąc udajemy, że jest pysznie!
Musiałam więc zaszaleć z ciastem bo bym zwariowała...

Składniki pewnie każdy ma w domu, czasu potrzeba bardzo niewiele, a i bałaganu się nie narobi, więc czego chcieć więcej :)

Ciasto owsiane z jabłkami
Potrzebujecie do formy mniejszej od keksówki:

1jabłkoszklanka płatków owsianych błyskawicznychszklanka zmielonych tych samych płatków (możecie użyć innej mąki)łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie gluten free)3łyżki siemienia lnianego+ 5łyżek wody ( zamiast jajka)5łyżek mleka kokosowego (może być inne)garść wiórków2łyżki syropu z agawy (może być miód- uważajcie! dosładzajcie w miarę własnych potrzeb, ale bez przesady!! :)2łyżki oleju+ trochę do smarowania formy
Jabłuszko kroicie w kostkę, mmielone siemie lniane rozprowadzacie z wodą i niech stoi, reszta suchych składników mieszacie, dodajecie mokre składniki wraz z tym siemieniem co odstało swoje :) Konsystencja bardzo gęsta, ale się nie przejmujcie wyjdzie wilgotne i pyszne :) Blachę smarujecie olejem, piekarnik na 180. Na dno foremki układacie trochę ciasta, potem jabłka, potem znów ciasto i do pieca :)
Piecze się ok 20min w zależności od tego jaki macie piekarnik- można sprawdzić patyczkiem w trakcie
SMACZNEGOOO!!!!










Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: