Wafel
vote now
Czekoladowy, delikatnie bakaliowy i łatwy do przygotowania deser, który jest doskonałą przekąską na każdą porę dnia. Jego cechą jest szybkość: szybko się przygotowuje i niestety (albo i stety) też szybko znika:) Wafel kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa - babcia rozpieszczała nas w domu takimi słodkościami. Zachęcam do przygotowania klasycznego czekoladowego wafla wypełnionego bakaliami jako zdrowego zamiennika dla sklepowych batoników.
SkładnikiMasa czekoladowa:250 g margaryny3/4 szklanki cukrucukier waniliowy1/2 szklanki mleka2 czubate łyżki kakao2 szklanki pełnego mleka w proszkugarść rodzynek, garść orzechów (opcjonalnie)Dodatkowo:andruty/wafle kwadratowe lub okrągłe (u mnie wyszło 6 blatów)Sposób przygotowaniaMasa czekoladowa:Margarynę, mleko, cukieri cukier waniliowy podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie gotujemy). Masę odstawiamy z ognia.Kakaomieszamy z mlekiem w proszku. Mieszankę dodajemy powoli do rozpuszczonej margaryny z cukrem cały czas energicznie mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy.Przygotowanie:Ciepłą masą przekładamy andruty, rozsmarowując ją dokładnie po same brzegi za pomocą noża. Po przełożeniu wafel obciążamy deseczką i ustawiamy na nim coś ciężkiego, żeby docisnąć do siebie warstwy wafla. Wafel odstawiamy na noc do połączenia się warstw.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!