Tarta z delikatnym kremem, malinami i jagodami
vote now
Pyszne, lekkie i letnie ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach delikatnym kremem. Ciasto pokryte jest grubą warstwą słodkich jagód i malin zanurzonych w orzeźwiającej galaretce. Tarta prezentuje się tak samo pięknie jak też smakuje, dlatego świetnie nadaje się na letnie przyjęcia jako deser dla gości. Idealne ciasto na upalne popołudnia, zarówno do filiżanki gorącej kawy jak i chłodzącej lemoniady.
SkładnikiCiasto kruche:150 g mąki100 g masła70 g cukru pudru1 łyżka śmietany 12%1 żółtkoszczypta soliKrem:250 g serka mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30%1 śmietan-fix3 łyżki cukru pudruWierzch:300 g jagód300 g malingalaretka cytrynowaSposób przygotowaniaCiasto:Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę, żółtko, sól i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min. Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 30cmsmarujemy masłem.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno tortownicy razem z brzegami na wysokość 1-2cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy folią aluminiową (aby brzegi nie opadły podczas pierwszego pieczenia). Pieczemy 15 minw temp. 200°C, wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie ściągamy folię i ponownie pieczemy 15 min, aż ciasto nabierze ładnego złotobrązowego koloru. Ciasto pozostawiamy w tortownicy do ostudzenia.Krem:Serek mascarponeucieramy z łyżką cukru pudru.Śmietankęlekko ubijamy i dodajemy śmietan-fix wymieszany z resztą cukru pudru, ubijamy do uzyskania puszystej piany.Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do serka mascarpone i delikatnie mieszamy.Gotowy krem wykładamy na ostudzony spód.Wierzch:Galaretkęrozpuszczamy w połowie (250ml) gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia (aby przyspieszyć chłodzenie możemy naczynie z galaretką wstawić do zimnej wody).Na krem wykładamy opłukane i osuszone jagodyi maliny. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.Podajemy samodzielnie lub z bitą śmietaną. Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!