Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty

vote now
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty

Tantallon cakes.
Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.
Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji.
Składniki: 115 g mąki pszennej typ 500115 g mąki kukurydzianej 115 g miękkiego masła115 g cukru pudru1/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 średnie jajkastarta skórka z 1 cytryny odrobina cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek:Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka układaj na blasze natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 °C, piecz około 25 minut, lub do uzyskania przez ciasteczka złocistobrązowego koloru. Po upieczeniu wyłóż tantallonki na kratkę, delikatnie bardzo oprósz cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia.Tantallonki w filiżance.Tantallonki w filiżance.Tantallonki z bliska.Tantallonki z bliska.Tantallonki na świeżym powietrzu.Tantallonki na świeżym powietrzu.Tantalonki w plenerze z Katriną w tle.Tantalonki w plenerze z Katriną w tle.Katrina.Katrina.
Jeść czy grać? Jeść czy grać?
Przysmaki dla taty 4
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.
G Grahamka, weka i kajzerka...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+