Tajskie skrzydełka

vote now
Tajskie skrzydełka



Kolejny raz zapraszam na danie z kuchni orientalnej. Skrzydła są dobrze doprawione i wyjątkowo aromatyczne. Smak tajskiej kuchnijest naprawdę niezwykły, delikatnie słodki, odrobinę cytrynowy i pikantny, a na dodatek skrzydełka są tak soczyste, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem. W trakcie pieczenia oblewane są marynatą wg tajskiej receptury, która nadaje im wyjątkowego smaku. Skrzydełka tak przyrządzone świetnie nadają się na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Gwarantuje, że będą szybko znikać z półmiska.


Składniki:

24 skrzydełka2,5 łyżki oliwy1,5 łyżka przyprawy kreolskiej½ łyżeczki czarnego pieprzu½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki chili w proszku
Tajska marynata:

3 limonki½ szklanki cukru¼ szklanki sosu sojowego1 łyżka imbiru w proszku1 łyżka octu winnego1 łyżeczka czosnku mielonego2/3 łyżeczki chili

Przygotowanie:
Mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą i dokładnie wymieszać w nich mięso. Tak przygotowane piec 20 minut, po tym czasie obrócić i piec jeszcze 15 minut.


Międzyczasie przygotować marynatę. Sok z limonek wraz z pozostałymi składnikami do marynaty umieścić w rondelku i zagotować. Gotować na niewielkiej mocy 3 minuty.
Upieczone skrzydełka posmarować połową marynaty i dalej piec 7 minut najlepiej na funkcji grill, po tym czasie obrócić mięso na drugą stronę i posmarować resztą marynaty i dopiec jeszcze przez kolejne 7 minut.



Gotową mieszankę kreolską można przygotować samemu z następujących przypraw:

1 łyżka suszonego oregano1 łyżka suszonej bazylii½ łyżki suszonego tymianku½ łyżeczki czarnego pieprzu½ łyżeczki białego pieprzu½ łyżeczka pieprzu cayenne2 łyżki słodkiej papryki1 łyżka czosnku w proszku2 łyżki cebuli w proszku1,5 łyżki soli
Z podanych składników uzyskamy znacznie więcej, niż potrzeba mieszanki kreolskiej, ale nie należy się tym martwić. To doskonała kompozycja, którą można wykorzystać do pieczonych mięs, szaszłyków i ryb, a nawet warzyw.



Porady:
By zabezpieczyć blachę przed przypaleniem, przed ułożeniem mięsa formę, dokładnie wyłożyć folią do pieczenia.
Smacznego!

Lato w pełni!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+