Tajskie skrzydełka
vote now
Kolejny raz zapraszam na danie z kuchni orientalnej. Skrzydła są dobrze doprawione i wyjątkowo aromatyczne. Smak tajskiej kuchnijest naprawdę niezwykły, delikatnie słodki, odrobinę cytrynowy i pikantny, a na dodatek skrzydełka są tak soczyste, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem. W trakcie pieczenia oblewane są marynatą wg tajskiej receptury, która nadaje im wyjątkowego smaku. Skrzydełka tak przyrządzone świetnie nadają się na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Gwarantuje, że będą szybko znikać z półmiska.
Składniki:
24 skrzydełka2,5 łyżki oliwy1,5 łyżka przyprawy kreolskiej½ łyżeczki czarnego pieprzu½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki chili w proszku
Tajska marynata:
3 limonki½ szklanki cukru¼ szklanki sosu sojowego1 łyżka imbiru w proszku1 łyżka octu winnego1 łyżeczka czosnku mielonego2/3 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą i dokładnie wymieszać w nich mięso. Tak przygotowane piec 20 minut, po tym czasie obrócić i piec jeszcze 15 minut.
Międzyczasie przygotować marynatę. Sok z limonek wraz z pozostałymi składnikami do marynaty umieścić w rondelku i zagotować. Gotować na niewielkiej mocy 3 minuty.
Upieczone skrzydełka posmarować połową marynaty i dalej piec 7 minut najlepiej na funkcji grill, po tym czasie obrócić mięso na drugą stronę i posmarować resztą marynaty i dopiec jeszcze przez kolejne 7 minut.
Gotową mieszankę kreolską można przygotować samemu z następujących przypraw:
1 łyżka suszonego oregano1 łyżka suszonej bazylii½ łyżki suszonego tymianku½ łyżeczki czarnego pieprzu½ łyżeczki białego pieprzu½ łyżeczka pieprzu cayenne2 łyżki słodkiej papryki1 łyżka czosnku w proszku2 łyżki cebuli w proszku1,5 łyżki soli
Z podanych składników uzyskamy znacznie więcej, niż potrzeba mieszanki kreolskiej, ale nie należy się tym martwić. To doskonała kompozycja, którą można wykorzystać do pieczonych mięs, szaszłyków i ryb, a nawet warzyw.
Porady:
By zabezpieczyć blachę przed przypaleniem, przed ułożeniem mięsa formę, dokładnie wyłożyć folią do pieczenia.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!