Szynka z Pieca - Dieta Dukana
vote now
Chuda szynka wieprzowa dozwolona w diecie dukana pod pozycją wędliny. Łatwa i super smaczna do przygotowania w domu z gwarancją smaku i braku konserwantów.
Kupując chudą szynkę upewnijcie się, że jest chuda (zaufany sprzedawca lub paczkowane mięsa z podanymi wartościami na opakowaniu).
Opis przygotowania szynki wydaje się skomplikowany ponieważ staram się szczegółowo opisać, ale jest to super prosta sprawa.
Polecam! W ten sposób można przygotować różne rodzaje mięs skracając czas pieczenia).
Wersja marynaty nr 1.
1 kulka chudej szynki wieprzowej w kulce (średnio 1-1,5kg)sól* (patrz niżej)ziele angielskieliść laurowy1 duża główka czosnku lub 2 mniejszemusztardazioła (mieszanka ulubionych - majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano i inne)sos lub pasta chilli (według smaku/gustu)przyprawa do mięs (bez soli) oliwa lub olejMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Ponakłuwać ostrym nożem w wielu miejscach, bardzo głęboko (sól musi dotrzeć głęboko).Do miski nasypać 2 garście soli, dodać połowę czosnku (obranego i zgniecionego), dodać łyżeczkę ziela i 3-4 liście laurowe. Nalać wody, rozmieszać sól, włożyć szynkę i uzupełnić o tyle wody, by zakryła ona mięso. Nakryć, odstawić do lodówki na 1-2 dni (w międzyczasie obracać mięso przynajmniej 1-2 razy dziennie).Szynkę wyjąć, osuszyć, ponakłuwać ponownie, w nacięcia włożyć głęboko kawałki czosnku (im więcej, tym mocniejszy smak i zapach). Przyprawy, zioła, musztardę zmieszać. Dodać odrobinę oliwy ok. 1 łyżki. Natrzeć przyprawami mięso, odstawić.Rozgrzać piekarnik do 180* Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywą lub do rękawa do pieczenia. Nalać ok. szklanki wody (w zależności od naczynia i wielkości szynki woda powinna sięgać tak do wysokości mięsa).Piec ok. 1-1,5 godziny. W połowie czasu mięso obrócić spodem do góry. Upieczone mięso poznaje się po tym, że łatwo jest przebić je całe nożem, jeśli nóż stawia opór lub trudno się przebić w środku to mięso jest w środku surowe.W celu zrumienienia wierzchu jeśli to potrzebne zwiększyć pod koniec czasu temperaturę do 200* i zdjąć pokrywę.Po upieczeniu wyjąć mięso z formy, ostudzić. Przechowywać w lodówce. *zamiast soli - mięso można marynować przez dzień/noc tylko w sporej ilości sosu sojowego (obracając przynajmniej raz), następnie wyjąć z sosu i doprawić jak wyżej.
Inną opcją jest ugotowanie szynki w szybkowarze ok. 40 minut do 1 godziny czasu.
Kupując chudą szynkę upewnijcie się, że jest chuda (zaufany sprzedawca lub paczkowane mięsa z podanymi wartościami na opakowaniu).
Opis przygotowania szynki wydaje się skomplikowany ponieważ staram się szczegółowo opisać, ale jest to super prosta sprawa.
Polecam! W ten sposób można przygotować różne rodzaje mięs skracając czas pieczenia).
Wersja marynaty nr 1.
1 kulka chudej szynki wieprzowej w kulce (średnio 1-1,5kg)sól* (patrz niżej)ziele angielskieliść laurowy1 duża główka czosnku lub 2 mniejszemusztardazioła (mieszanka ulubionych - majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano i inne)sos lub pasta chilli (według smaku/gustu)przyprawa do mięs (bez soli) oliwa lub olejMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Ponakłuwać ostrym nożem w wielu miejscach, bardzo głęboko (sól musi dotrzeć głęboko).Do miski nasypać 2 garście soli, dodać połowę czosnku (obranego i zgniecionego), dodać łyżeczkę ziela i 3-4 liście laurowe. Nalać wody, rozmieszać sól, włożyć szynkę i uzupełnić o tyle wody, by zakryła ona mięso. Nakryć, odstawić do lodówki na 1-2 dni (w międzyczasie obracać mięso przynajmniej 1-2 razy dziennie).Szynkę wyjąć, osuszyć, ponakłuwać ponownie, w nacięcia włożyć głęboko kawałki czosnku (im więcej, tym mocniejszy smak i zapach). Przyprawy, zioła, musztardę zmieszać. Dodać odrobinę oliwy ok. 1 łyżki. Natrzeć przyprawami mięso, odstawić.Rozgrzać piekarnik do 180* Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywą lub do rękawa do pieczenia. Nalać ok. szklanki wody (w zależności od naczynia i wielkości szynki woda powinna sięgać tak do wysokości mięsa).Piec ok. 1-1,5 godziny. W połowie czasu mięso obrócić spodem do góry. Upieczone mięso poznaje się po tym, że łatwo jest przebić je całe nożem, jeśli nóż stawia opór lub trudno się przebić w środku to mięso jest w środku surowe.W celu zrumienienia wierzchu jeśli to potrzebne zwiększyć pod koniec czasu temperaturę do 200* i zdjąć pokrywę.Po upieczeniu wyjąć mięso z formy, ostudzić. Przechowywać w lodówce. *zamiast soli - mięso można marynować przez dzień/noc tylko w sporej ilości sosu sojowego (obracając przynajmniej raz), następnie wyjąć z sosu i doprawić jak wyżej.
Inną opcją jest ugotowanie szynki w szybkowarze ok. 40 minut do 1 godziny czasu.
z Kotem w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!