Petitchef PL

Śledź pod pierzynką



Przejrzałam mnóstwo stron i blogów z przepisami na tego śledzia.
Niby nazwa przepisu ta sama, a jednak sposób wykonania wszędzie inny...

Przepis na mojego śledzia pod pierzynką mam od mojej Mamy, która przygotowuje go od niepamiętnych lat.
Ta sałatka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole, jak również w dzień powszedni.

Śledzia zrobiłam z mniejszej porcji po to, aby Wam pokazać, jak się prezentuje.
Jeśli zdecydujecie się zrobić go na Wigilię, polecam zrobić jeszcze raz tyle.


Składniki:
- 4 płaty śledziowe Matjas
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 3 średniej wielkości kiszone ogórki
- 3 marchewki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- majonez do posmarowania na wierzch
- sól
- pieprz

Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w wąskie paseczki.
Cebulę kroimy na drobną kostkę.

Ziemniaki z marchwią gotujemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Tak samo postępujemy z ogórkami, również trzemy na tarce, odciskamy sok.

W szklanym naczyniu układamy warstwami: śledź, cebulę, ogórki, marchew, ziemniaki.

Wierzch doprawiamy solą i pieprzem, wtedy nakładamy dość grubą warstwę majonezu.
Majonez oprószamy  ziołowym pieprzem, a następnie dekorujemy ugotowaną marchewką i natką pietruszki.




Serdecznie polecam !









Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: