Sezamowiec z chałwą

vote now
Sezamowiec z chałwą


Sezamowiec to ciekawe i wielosmakowe ciasto dla miłośników sezamków, chałwy i kokosu. Każda warstwa jest inna, ale razem tworzą pyszną całość. Na dole ciasta znajdziemy kruche ciasto pokryte a’la sezamkiem, wierzch ciasta to beza kokosowa, a wszystko to złączone jest puszystą masą chałwową dopełniającą smaku. Niech nikogo nie zmyli ilość smaków, ciasto jest naprawdę ciekawe i smaczne. Jak wiemy chałwa robiona jest z sezamu, a kokos dodaje tylko ciastu nowego koloru. Warto spróbować.

SkładnikiKruche ciasto:500 g mąki250 g margaryny5 żółtek 1/4 szklanki cukrucukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietanyMasa sezamowa:250 g sezamu100 g margaryny2 łyżeczki miodu1/4 szklanki cukruBeza kokosowa:5 białek1/2 szklanki cukru200 g wiórek kokosowychMasa chałwowa:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka2 łyżki cukru120 g margaryny300 g chałwySposób przygotowaniaCiasto:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę i siekamy ją nożem razem z mąką. Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części.Każdą częścią ciasta wykładamy blachę o wymiarach ok. 30 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na czas robienia masy sezamowej i bezy kokosowej.Masa sezamowa:W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier i miód. Dodajemy sezam i mieszamy. Masę rozkładamy na jednym z przygotowanych placków.Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175°C. Beza kokosowa:Białka ubijamy na puszystą pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, po każdej części miksując ok. 30 sekund. Po ostatniej porcji cukru ubijamy białka jeszcze ok. 2 min. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i bardzo delikatnie mieszamy. Bezę rozkładamy na drugim placku.Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 175°C.Masa chałwowa:Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Mieszankę wlewamy wolnym strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gotujemy kilka minut. Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, i studzimy.Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń dalej ucierając, aż uzyskamy gładką puszystą masę. Dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy.Masą chałwową przekładamy ostudzone placki, przy czym dolną warstwę stanowi placek z masą sezamową.Ciasto odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby się przegryzło.Smacznego!


T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+