SALSA Z BRZOSKWINI
vote now
PEACH SALSA
Pyszna, lekka i odświeżająca (dzięki mięcie) salsa. Doskonały letni dodatek do wielu dań. Dziś podaję ten prosty przepis, a jutro na blogu będzie fajna zupa z kukurydzy, do której jej użyję. Polecam
Salsę używamy do:
nachosburgerówkrakersówtortilligrillowanego tofu, tempeh'u lub pieczarekburritoszupkanapeksałatek
Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau
SKŁADNIKI(2 pół-litrowe słoiki):
3 duże dojrzałe brzoskwinie (można też użyć nektarynek)1 czerwona papryka1/2 czerwonej cebuli2 łyżki świeżego soku z pomarańczy (lub limonki, ananasa czy cytryny)2 łyżki posiekanej świeżej mięty1 łyżka posiekanej świeżej papryczki pepperoni1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub morskiej)1 łyżeczka startego świeżego imbiru2 łyżki octu balsamicznego1 łyżeczka brązowego cukru
Pyszna, lekka i odświeżająca (dzięki mięcie) salsa. Doskonały letni dodatek do wielu dań. Dziś podaję ten prosty przepis, a jutro na blogu będzie fajna zupa z kukurydzy, do której jej użyję. Polecam
Salsę używamy do:
nachosburgerówkrakersówtortilligrillowanego tofu, tempeh'u lub pieczarekburritoszupkanapeksałatek
Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau
SKŁADNIKI(2 pół-litrowe słoiki):
3 duże dojrzałe brzoskwinie (można też użyć nektarynek)1 czerwona papryka1/2 czerwonej cebuli2 łyżki świeżego soku z pomarańczy (lub limonki, ananasa czy cytryny)2 łyżki posiekanej świeżej mięty1 łyżka posiekanej świeżej papryczki pepperoni1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub morskiej)1 łyżeczka startego świeżego imbiru2 łyżki octu balsamicznego1 łyżeczka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i owoce myjemy. Brzoskwinię kroimy w średnią kostkę (nie obieramy jej), czerwoną paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników (sok,posiekaną miętę,posiekaną papryczkę pepperoni,starty imbir,sól,ocet i cukier). Mieszamy wszystko dokładnie (delikatnie), zakrywamy folią i wstawiamy do schłodzenia, do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli nie wykorzystamy wszystkiego od razu, resztę należy przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce do 2 dni.
nachosburgerscrackerstortilla wrapsgrilled tofu, tempeh or mushroomsburritossoupssandwichessalads
♦ ♦ ♦
Delicious, light and refreshing (thanks to the mint) salsa. Perfect summer addition to many dishes.
Today, I give you this simple recipe, and tomorrow I will use it for a nice sweetcorn soup.
Today, I give you this simple recipe, and tomorrow I will use it for a nice sweetcorn soup.
Use it for:
nachosburgerscrackerstortilla wrapsgrilled tofu, tempeh or mushroomsburritossoupssandwichessalads
Recipe adapted from the book "Color me vegan" by Coleen Patrick-Goudreau
INGREDIENTS(2 medium jars):
3 large ripe peaches (you can also use nectarines)1 red bell pepper1/2 red onion2 tbsp freshly squeezed orange juice (substitute for lime,pineapple or lemon juice)2 tbsp chopped fresh mint leaves1 tbsp chopped fresh pepperoni pepper1/4 tsp pink himalayan salt1 tsp grated ginger2 tbsp balsamic vinegar1 tsp brown sugar
PREPARATION:
Wash all vegetables and fruits. Dice the peach (unpeeled), pepper and onion. Put into a bowl and add the remaining ingredients (juice, chopped mint, chopped pepperoni pepper, grated ginger, salt, vinegar and sugar). Mix everything thoroughly (gently), cover with foil and put in the fridge for at least 1 hour. If you do not use it all at once, store the rest in a jar in the fridge for up to 2 days.
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!