Sałatka szefa
vote now
Sałatkę szefa odkryłam dzięki gotowym sosom do sałatek knorr. Spodobał mi się pomysł zastosowania szynki i sera w sałatce, postanowiłam jednak zrobić ją sama. Poniżej przepis na moją wersję tej sałatki. Jest zdrowa, świeża i pyszna, w sam raz na lenie popołudnie polecam.
Składniki na 2 porcje- każda porcja około 310 kalorii
1 bułka typu ciabatta (100g)łyżeczka oliwy z oliwek¼ łyżeczi soli¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżęczki słodkiej papryki8 – 10 liści sałaty (lodowa, masłowa lub rzymska według uznania)½ ogórka wężowego 200g dojrzałych pomidorów1 mała czerwona papryka60g żółtego sera (np. gołda lub salami)60g szynki gotowanej lub konserwowej50ml sosu tysiąca wysp (u mnie gotowy ale obiecuję że jak tylko znajdę chwilkę czasu zrobię go sama) Ciabattę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do miski skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, wszystko wymieszać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec około 5 minut. Gotowe grzanki wyjąć, ostudzić.
Liście sałaty umyć, osuszyć, usunąć zgrubiałe łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórka przekroić wzdłuż na poł a następnie na plasterki, pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości, paprykę pokroić w plasterki lub paseczki. Szynkę i ser pokroić w plastrki a następnie mniejsze prostokątne kawałki (mniej więcej 1 x 2 cm).
Sałatę rozłożyć na dwóch półmiskach, dodać ogórka, pomidory i paprykę, wszystko delikatnie wymieszać. Nastepnie dodać grzanki, ser i szynkę, na konieć polać sosem. Podawać od razu.
Co siedzi w garnku ?
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!