Petitchef PL

Sałatka Cobb

A raczej wariacja na jej temat. Klasyczna sałatka jest nie wymieszana. Podobno jej twórca, kucharz Robert Howard Cobb przygotował ją z resztek jakie znalazł w kuchni po całym dniu pracy. Ta tradycyjna sałatka kuchni amerykańskiej jest warta wypróbowania. Idealna na kolację.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka1/2 łyżeczka soli1/2 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ziół prowansalskich6 podłużnych plasterków boczkunieduża główka sałaty rzymskiej1 dojrzałe avocado, pokrojone w paski8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki50 g sera pleśniowego blue lazur, pokrojonego w niewielką kostkęzielona część cebulki dymki, drobno posiekanamałe opakowanie jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Pierś z kurczaka umyj. Pokrój w podłużne filety o grubości 1 cm.  Umieść pokrojonego kurczaka w misce, dodaj sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Odstaw.

Rozgrzej patelnię do grillowania. Na rozgrzanej patelni ułóż plastry boczku. Smaż do momentu aż cały tłuszcz z boczku się wytopi a boczek stanie się chrupiący i złocisty. Przełóż boczek na talerz.

Na wytopionym tłuszczu z boczku usmaż kurczaka. Smaż filety około 3-4 minut na każdej stronie. Przełóż usmażone filety na talerz. Gdy lekko wystygną pokrój kawałki mięsa na 1 cm paski.

Na półmisku (lub talerzach) ułóż umyte i osuszone liście sałaty. Na sałacie umieść kawałki kurczaka. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki oraz pokrojone w paski  avocado. Na środku ułóż plastry boczku. Całość posyp posiekaną cebulką dymką oraz pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Podawaj z jogurtowym dressingiem.

Wymieszaj w misce jogurt naturalny z sokiem z cytryny, posiekanym ząbkiem czosnku, natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!












Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: