Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

vote now
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia.


Składniki:
500 g mąki 40 g świeżych drożdży200 ml śmietanki 30 %2 łyżki śmietany 12 %3 jajka2 żółtka100 g cukru80 g masłakilka kropel esencji waniliowejskórka starta z cytryny ( ja wkropiłam kilka kropel zapachu pomarańczowego )szczypta soli1 łyżka mlekakonfitura lub powidłacukier puder albo cukier trzcinowy ( użyłam firmy Symbio ) Sposób wykonania:
Drożdże utrzeć z cukrem.Dodać obie śmietany , żółtka , 2 jajka, mąkę , wanilię i esencję pomarańczową albo skórkę z cytryny ) Miksować ciasto , dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli.Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.Ponownie wyrobić ciasto i podzielić 4 części. Każdą część należy rozwałkować na okrągły placek.Wykroić trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka.Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem.Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią.Smacznego

S Słodkości i nie tylko

Komentarze

Oceń ten przepis:




+