Racuchy z wołowiną według Goka

vote now
Racuchy z wołowiną według Goka

Tak jak obiecywałam kontynuuje cykl przepisów z książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych inspiracji.
Oto drugi z kolei przepis zainspirowany książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie mięso i rzodkiewka, której nie użyłam.
Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna alternatywa dla fanów sajgonek.


Racuchy z wołowiną według Goka

Składniki:Ciasto:
250 g mąkisól, pieprz2 łyżki oleju arachidowego100 ml gorącej wodyFarsz:200 g zmielonej wołowiny2 cm świeżego imbiru½ papryczki chili30 g pędów bambusa10 cm posiekanej dymki1 ząbek czosnku2 łyżki ciemnego sosu sojowego½ łyżeczki przyprawy 5 smaków½ małej marchewkiSos:2 łyżki jasnego sosu sojowego2 łyżeczki octu ryżowegosok z ćwiartki limonki2 łyżki sosu chili (słodkiego lub ostrego) Dodatkowo:olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine wody.
Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne.
Mięso przyprawiamy sosem sojowym oraz przyprawą 5 smaków. Czosnek, imbir i papryczki drobno siekamy. Podsmażamy chwile na patelni i dodajemy mięso. Smażymy , aż się zarumieni.
Marchewkę i pędy bambusa kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i chwile podsmażamy. Dodajemy dymkę. Mieszamy dokładnie.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy około 8-9 cm. Nadzienie umieszczamy na środku ciasta. Składamy brzegi, dociskamy dokładnie łączenia, tak aby farsz pozostał w środku. Następnie formujemy kulkę i spłaszczamy tak aby miała mniej więcej 2,5-3 cm wysokości.
Na dużej patelni wlewamy olej do wysokości 3 cm. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy racuszki. Smażymy około 4 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić. Odsączamy na ręczniku papierowym.
W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki dokładnie mieszamy.
Racuchy podajemy od razu razem z sosem.


M Mania Gotowania

Komentarze

Oceń ten przepis:




+