Quesadilla
vote now
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, wykonywane tradycyjnie z tortilli kukurydzianej choć na północy Meksyku stosuje się też tortille pszeniczną. Jako farsz wykorzystuje się różne składniki-pomidory, papryka, ziemniaki, grzyby i oczywiście ser, łatwo topiący się. Całość jest podsmażana do momentu aż ser się roztopi. Gorąco polecam:)Składniki (2 porcje):- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- kilka suszonych pomidorów
- 4 tortille
- mały ogórek
- mała cebula
- świeża kolendra
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sok z połówki cytryny
- tarty ser
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę ostrą i słodką, oregano oraz szczyptę soli, pieprzu i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek i podpiekamy kurczaka.
Salsa: Pomidory i ogórka kroimy w drobną kostkę, wycinając gniazda nasienne. Cebulę i suszone pomidory również kroimy drobno. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Wlewamy łyżkę oliwy, sok z cytryny i mieszamy.
Na tortillę wykładamy ser, kurczaka oraz salsę. Składamy na pół i podpiekamy na patelni lub na grillu z jednej i drugiej strony, do momentu aż ser się roztopi. Wykładamy na deskę i przecinamy na pół.
Smacznego:)
- 2 pomidory
- kilka suszonych pomidorów
- 4 tortille
- mały ogórek
- mała cebula
- świeża kolendra
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sok z połówki cytryny
- tarty ser
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, tniemy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy paprykę ostrą i słodką, oregano oraz szczyptę soli, pieprzu i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek i podpiekamy kurczaka.
Salsa: Pomidory i ogórka kroimy w drobną kostkę, wycinając gniazda nasienne. Cebulę i suszone pomidory również kroimy drobno. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Wlewamy łyżkę oliwy, sok z cytryny i mieszamy.
Na tortillę wykładamy ser, kurczaka oraz salsę. Składamy na pół i podpiekamy na patelni lub na grillu z jednej i drugiej strony, do momentu aż ser się roztopi. Wykładamy na deskę i przecinamy na pół.
Smacznego:)
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!