Petitchef PL

Pychotka

To ciasto już samą nazwą, kusi nasze kubki smakowe. Pyszne kruche ciasta  przełożone powidłem i pyszną słodziutką bezą. Zaletą tego ciasta jest również to,że nie jest skomplikowane i raczej każdy może sobie upiec domowe ciasto.








Składniki:

40 dag  mąki pszennej
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
10 dag cukru pudru
200 g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 jajka
1-2 małe słoiczki powideł

Wykonanie:

Margarynę,żółtka, mąkę z proszkiem, amoniakiem i śmietanę zarobić na kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki. Białka ubić z cukrem na pianę, oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temperaturze 200 st. C 30 minut.


Masa budyniowa: 

2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
20 dag cukru pudru
25 dag masła

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego!







Oceń ten przepis:



Menu dnia