Petitchef PL

Puszyste ciasto bananowo-dyniowe ze skórką pomarańczy




Zapach tego ciasta jest obłędny. 
Do tego jest puszyste, wilgotne, z kawałeczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zamiast mleka użyłam soku z pomarańczy, banan dodaje przyjemnej słodyczy.
Zaczęło się od tego że zmiksowałam banana z upieczonym kawałkiem dyni (bez skórki).
Powstał pyszny mus który stał się bazą mojego ciasta. 




przepis własny

2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mielonej wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy*
1 przejrzały banan
4 łyżki soku z pomarańczy
1/2 szklanki puree z upieczonej dyni 
(po zmiksowaniu z bananem powinna być pełna szklanka musu)
1/3 szklanki oleju
1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
czarny sezam do posypania



 




Blendujemy dynię z bananem i sokiem pomarańczowym, do ciasta użyjemy 200 g, reszta jest pyszna jako dodatek do kawałka ciasta (zamiast bitej śmietany;-)) Polecam.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, sodą i solą.
W drugim naczyniu miksujemy jajka z cukrem i wanilią na puszystą jasną masę. Cieniutką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy i 1/3 musu dyniowo-bananowego. Dosypujemy 1/3 mąki i dalej miksujemy i tak na zmianę trochę musu i część mąki + sok z pomarańczy. Na koniec wsypujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i dalej już mieszamy łyżką.
Wykładamy masę do formy 20 cm, posmarowanej tłuszczem i obsypaną odrobiną mąki.
Posypujemy wierzch sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg) na drugiej półce od dołu.
Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem, powinno być upieczone.
Studzimy chwilę w formie, wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie.
To teoria bo ja ukroiłam lekko ciepłe i nic się nie stało ;-) 
Można polać syropem w którym gotowaliśmy skórkę pomarańczy, dodać cząstki pomarańczy i skórkę.




*obrałam dużą pomarańczę se skórki (wcześniej dobrze ją wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą zimną wodą, można też namoczyć na chwilę owoc w zimnej wodzie aby wypłukać ewentualne toksyczne zanieczyszczenia i dopiero umyć)
 i wraz z białym miąższem pokroiłam w kosteczkę.
Ugotowałam syrop : 1 szklanka cukru+1/2 szklanki wody, do gotującego wrzuciłam skórkę.
Gotowałam 5 minut (można sprawdzić kawałeczek lekko tylko czuć goryczkę), odcedziłam i rozłożyłam na papierze, suszyłam przez noc.
Można przygotować zapas skórki, przyda się do wypieków. 









Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013  














Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: