Puszek Okruszek

vote now
Puszek Okruszek

Polecam ciasto o ciekawej nazwie " Puszek Okruszek", składa się z ciasta półkruchego i uwielbianej przez wszystkich bitej śmietany.
Samo wykonanie nie jest trudne, aczkolwiek czasochłonne.
Puszek Okruszek
Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
pół szklanki cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
masa: 600 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
kisiel wiśniowy na kubek
2 op. śmietan fixa
herbata słodzona do nasączenia
dodatkowo dżem np. truskawkowy
Mąkę siekamy z margaryną, łączymy z cukrem jajkami, proszkiem do pieczenia i śmietaną. Zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki, zawijamy na wałek i rozwijamy na blaszce, dociskamy palcami do dna. Pieczemy każdy blat przez ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jeden blat kruszymy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i śmietan-fixa. Możemy odłożyć 1/3 masy i dodać kisiel, ale nie musimy jeśli chcemy ciasto tylko z bitą śmietaną.
Pierwszy blat nasączamy, to ciasto jest dosyć zbite, więc wcześniej musimy to zrobić. Na pierwszy blat wykładamy dżem, na to bitą śmietanę, kolejny blat np. bitą śmietanę z kisielem i kolejny blat, znowu sama bita śmietana. Ostatnia warstwa to bita śmietana i pokruszony blat, posypujemy okruszkami.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

C Codzienne gotowanie u Agi

Komentarze

Oceń ten przepis:




+