Pszenno - razowe bułeczki
vote now
Od dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór padł na bułeczki, lecz zamiast mąki pszennej dodałam mąki pszenno - razowej i posypałam pestkami z dyni i płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio )3/4 szkl. ciepłej wody30 g świeżych drożdży3 łyżki olejupłaska łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukrupestki dyni ( użyłam firmy Symbio )płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio )Sposób przygotowania:
Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić go na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać olej , sól i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie.Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na kolejne 25 minut.Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć wodą.Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika.Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut.Średnich bułeczek z tego przepisu wychodzi sztuk 9.
Smacznego Składniki:
3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio )3/4 szkl. ciepłej wody30 g świeżych drożdży3 łyżki olejupłaska łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukrupestki dyni ( użyłam firmy Symbio )płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio )Sposób przygotowania:
Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić go na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać olej , sól i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie.Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na kolejne 25 minut.Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć wodą.Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika.Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut.Średnich bułeczek z tego przepisu wychodzi sztuk 9.
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!