Profiteroles
vote now
Profiteroles to chrupiące ciasteczka wypełnione różnymi kremami, przeważnie jest to bita śmietana i oblane czekoladą lub innymi sosami. U mnie tradycyjne z bitą śmietaną i sosem czekoladowym.Składniki na ciasto:- szklanka wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na sos czekoladowy:- pół szklanki śmietanki kremówki
- łyżeczka masła
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie: Garnek stawiamy na ogniu, wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy cukier, sól oraz masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto powinno odklejać się od ścian garnka.
Zdejmujemy z ognia, wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i formujemy ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do pieca i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Bitą śmietaną wypełniamy ciasteczka.
Sos czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy masło i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się gotować
dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy profiteroles:)
- 100 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na sos czekoladowy:- pół szklanki śmietanki kremówki
- łyżeczka masła
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie: Garnek stawiamy na ogniu, wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy cukier, sól oraz masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto powinno odklejać się od ścian garnka.
Zdejmujemy z ognia, wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego i formujemy ptysie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do pieca i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Bitą śmietaną wypełniamy ciasteczka.
Sos czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy masło i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się gotować
dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy profiteroles:)
Harmonia smaku
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!