Prince Polo
vote now
Ciasto na specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;)
Przepis pochodzi ze strony Zjem to!
Polecam!:)
Blaszka 22x33cm.
Składniki:Ciasto:7 białekszczypta soli150 g cukru100g siekanych orzechów włoskich100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie)100g wiórków kokosowych100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo:2 opakowania czekoladowych herbatników Masa:Budyń:7 żółtek3 i 1/2 szklanki mleka4 łyżki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennejDodatkowo:320 g miękkiego masła1/2 białej czekolady 1/2 mlecznej czekolady 100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl)Polewa:tabliczka czekolady mlecznej30g masła (ok 2,5 łyżki)łyżka śmietanki kremówki Wykonanie:Gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.
Masa:Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
Polewa:Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ułożenie ciasta:Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO! ;)
Czerwona Porzeczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!