Petitchef PL

Sałatka brokułowa

Pierwsze danie
6 porcji
30 min
0 min
łatwe
Sałatka brokułowa
  • (5.00/5 - 1 głosuj)
Sałatka brokułowa
 
Chyba moja ulubiona.
Polecam na wszelkiego rodzaju przyjęcia gdyż jest ekspresowa. Ponadto wszyscy zachwycają się połączeniem smaków. Patrząc na listę składników można się zdziwić, ale wszystkie dodatki idealnie się dopełniają i komponują.
Przepyszne.
http://szybkotaniosmacznie.blogspot.de/2013/03/saatka-brokuowa.html

Składniki

Liczba porcji: 6
- dwa brokuły świeże (ok 1kg), mogą też być mrożone

- 15 dag wędzonej szynki (ja wykorzystałam polędwicę łososiową z indyka)

- 200g czerwonych winogron (tym razem pominęłam)

- 1 czerwoną cebulę (zapomniałam)

- ziarna słonecznika

- mały kubeczek jogurtu

- łyżka majonezu

- czosnek (zazwyczaj daję ząbek, albo dwa w zależności od wielkości)

- sól, pieprz

Przygotowanie

  • Brokuły podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na lekko twarde.
  • Cebulę pokroić w piórka, winogrona przekroić na połówki.
  • Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
    Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  • W oddzielnym naczyniu przygotować sos - kubeczek jogurtu wymieszać z majonezem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
  • Ugotowane brokuły odsączyć na sitku i ostudzić.
    Gdy są chłodne wrzucić je do miski a następnie cebulę, winogrona, szynkę.
    Polać sosem i posypać prażonym słonecznikiem.
    Wszystko wymiesyac i podawać.





Oceń ten przepis:



Menu dnia