Petitchef PL

Pieczone białe szparagi z kruszonką z pumpernikla i kwaśnym sosem holenderskim

Pierwsze danie
4 porcji
15 min
20 min
średnie
Sezon szparagowy trwa...Proponuję biale szparagi pieczone podane z kruszonką z pumpernikla i kwaśnym sosem holenderskim....
Źródło przepisu,, Magazyn kuchnia,,

Składniki

Liczba porcji: 4
700 gr.białych szparagów

łyżka oliwy

sól, pieprz


NA KRUSZONKĘ :

2 kromki pumpernikla

łyżka stopionego masła

sól i pieprz


NA SOS HOLENDERSKI :

4 świeże żółtka

4 łyżki soku z kiszonej kapusty

1/2 szkl.stopionego masła

sól i pieprz

Przygotowanie

  • Szparagi obrać , umyć, odkroić twarde dolne końcówki.
  • Kromki pumpernikla rozkruszyć w blenderze wsypać na blachę, skropić łyżką stopionego masła posolić i popieprzyć. Piec na chrupko w temp.190 stopni ok.10-15 minut. Ostudzić.
  • Przygotowane szparagi ułożyć w naczyniu do zapiekania ( lub 4 osobnych naczyniach) skropić łyżką oliwy, posolić i popieprzyć. Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 15 do 20 minut.
  • Żółtka wymieszać w misce metalowej z sokiem z kapusty kiszonej. Postawić nad gotujacą się wodą, mieszając dodawać stopniowo po łyżce stopione i ostudzone masło. Po ok.10 minutach sos powinienem być gęsty i kremowy. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Przykryć folią aluminiową by zapobiec powstaniu kożucha.
  • Upieczone szparagi posypać kruszonką i polać sosem holenderskim.

Zdjęcia

PIECZONE BIAŁE SZPARAGI Z KRUSZONKĄ Z PUMPERNIKLA I KWAŚNYM SOSEM HOLENDERSKIM, zdjęcie 1PIECZONE BIAŁE SZPARAGI Z KRUSZONKĄ Z PUMPERNIKLA I KWAŚNYM SOSEM HOLENDERSKIM, zdjęcie 2PIECZONE BIAŁE SZPARAGI Z KRUSZONKĄ Z PUMPERNIKLA I KWAŚNYM SOSEM HOLENDERSKIM, zdjęcie 3





Oceń ten przepis:



Menu dnia