Petitchef PL

Piernik pomarańczowy ekspresowy (bez mleka i masła)

Z zufikowo
(5.00/5 - 3 głosy)

Kochani, jako że jestem w proszku z przygotowaniami nie będę miała czasu już pisać postów do świąt, 
ale zajrzeć do Was obiecuję!

Już dziś życzę Wam Świąt: 
pogodnych, 
radosnych, 
rodzinnych,
zdrowych, 
spełnionych,
przesiąkniętych zapachem piernika i choinki!

Życzę też oczywiście nieustającej weny kulinarnej
i wszystkiego co najlepsze i najsmaczniejsze w 2014 roku!:)




***

Odkryłam niebiańskie połączenie smaku piernika i pomarańczy w czekoladowej otoczce w tym właśnie pierniku. 
Jest ekspresowy w wykonaniu, leciutki i puszysty, gorąco Wam polecam.
Zrobiłam go w ramach przetestowania i zrobię na święta jeszcze raz, 
bo bardzo nam zasmakował.
Nie wymaga leżakowania, zawinięty w papier zachowuje wilgotność i świeżość parę dni, można polać polewą w dniu podania. 
Przerobiłam odrobinę oryginalny przepis na swoje bezmleczne potrzeby.




inspiracja

125 g margaryny ( u mnie 150 ml oleju)
2 szklanki mąki (częściowo razowa orkiszowa)
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki kakao
2 czubate łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (może być z miąższem)
1/2 szklanki mleka (dałam 4 łyżki powideł domowych najlepsze kwaskowe)
2 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej


Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady+łyżeczka oleju kokosowego
roztopione w kąpieli wodnej



Rozgrzać w rondelku olej z sokiem, dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomaraļczy, mieszać do rozpuszczenia cukru. 
Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i powidła. 
Przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy mokre składniki, na koniec dorzucamy skórkę kandyzowaną. Wymieszać krótko łyżką, tak aby powstało gładkie ciasto. 
Formę – keksówkę o wymiarach 12 x 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub kakao. Przelać ciasto, wyrównać wierzch i piec w 180 stopniach na funkcji góra-dół na niższej półce piecyka, przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Piernik wystudzić w formie, kiedy całkowicie ostygnie zawinąć w papier (lub możemy zajadać tego samego dnia), a potem polać polewą i odstawić do zastygnięcia.




  Wigilia 2013 Wigilijny Piernik 2013 











Oceń ten przepis:



Menu dnia
(c) Madeinwork | Regulamin